RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 29 mei… 2014 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

“Als het fout gaat wordt het pas leuk” 

In 2021 is het 47 jaar geleden dat Sylvain Tack en zijn mannen begonnen met Radio Mi Amigo. Toen Nederland op 1 september 1974 het Europese radioverdrag van Straatsburg besloot te ratificeren had Sylvain het lef om de wet naast zich neer te leggen en door te gaan. De MV Mi Amigo verhuisde van de Nederlandse kust naar de Theemsmonding voor de kust van Engeland. 

Toen het te gevaarlijk werd om de programma’s in de Lage Landen op te nemen verhuisde het Mi Amigo-team naar het Spaanse Playa de Aro, waar men zonder problemen programma’s kon opnemen. Spanje was in die tijd immers nog geen lid van de toenmalige EEG (nu de EU). Derhalve was de anti-zeezenderwet door dit land dan ook niet ondertekend, en daar maakte Radio Mi Amigo handig gebruik van. 

Eerbetoon na 40 jaar

Als eerbetoon aan Sylvain Tack en zijn medewerkers bracht de vzw Mi Amigo 40, in mei 2014 tijdens ‘Oostende voor anker’, vanaf het schip MV Artemis vier dagen een terugblik op Radio Mi Amigo. Zowel met oude bandprogramma’s als live uitzendingen gepresenteerd door medewerkers van toen. In 2014 was het immer precies veertig jaar geleden dat de zeezender was begonnen. 

Iemand die niet ontbrak was Marc Jacobs (foto bovenaan – rechts). Vanaf de MV Artemis presenteerde hij live zijn onnavolgbare ‘Baken 16’. Aan het begin van het programma was er even geen geluid, “Als het fout gaat, wordt het pas leuk”, aldus Marc. Daarom besloot hij gewoon opnieuw te beginnen. Hij vertelde dat Ferry Eden hem had gebeld met de mededeling dat hij last van zijn keel had en daarom niet kon presenteren. Hij zou vervangen worden door oud Radio Monique dj Jan Veldkamp. 

Ook Peter van Dam (foto bovenaan – links) was aanwezig en hij vertelde dat hij vrienden had op Facebook. Een inkoppertje voor Jacobs: “U hoort de stem van Peter van Dam en hij heeft vrienden, dat is nieuw!”. Peter vertelde nog dat “hij aanwezig moest zijn bij een travestiet show”. Op zijn vraag of Marc ook mee wilde doen, kwam het antwoordde: “Als jij je gebit inhoudt, dan doe ik mee”. Van Dam liet daarop weten dat hij “het zonder lekkerder vond”. 

‘Baken 16’ was nog steeds dezelfde gezellige puinhoop als destijds vanaf de Noordzee in de jaren zeventig. Ook Ton Schipper kwam langs. Op de vraag van Marc of hij ook nog op de radio te horen zou zijn, antwoordde Ton dat: “Als hij van de kade op het schip kon springen”, hij de volgende dag met zijn ‘Keukenpret’ te horen zou zijn. Verder kwam ‘Erik de jingle-stem’ langs, en dan hebben we het natuurlijk over Eric Hofman. Hij had voor het Mi Amigo 40-project de jingles ingesproken. (TvH)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx