RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 29 juni… 1975 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Stan Haag spreekt de natie persoonlijk toe (daarna komen Peter en Joop)

Daar zaten ze dan in Playa de Aro. Enkele Vlamingen en enkele Nederlanders die programma’s op cassettebandjes zetten die twee weken later werden uitgezonden via een zendschip dat in de monding van de Thames lag. In een tijdperk waar alleen de post, de telefoon en een telex als communicatiemiddel (over grotere afstanden), kon worden ingezet. Zelfs een fax-apparaat bestond nog niet. ‘Geïsoleerd’ is het woord dat deze fase in het bestaan van de zeezender het beste omschrijft.

Luisteraars schreven weliswaar brieven naar het Spaanse adres van Radio Mi Amigo en ze konden naar de studio bellen. En in hun programma’s vertelden de presentatoren al eens iets over zichzelf, hun omgeving, hun ballingschap. Maar dat was eerder uitzondering dan regel. Behalve op de zondagmiddag. Stipt om twaalf uur richtte Stan Haag zich wekelijks tot de luisteraars, met persoonlijke boodschappen van alle medewerkers.

Tenminste zo was het begonnen. De deejays en technici van het station die zich voortdurend gepakt voelden in de pers, reageerden toen voor het eerst in een gezamenlijke mededeling die Stan Haag voorlas. Daarna werd het een traditie. Van ernstig naar fait divers, van interessant naar oppervlakkig, van grappig naar kolder. Uiteindelijk werd er mee gestopt. De inspiratie was zoek.

Maar nog niet op 29 juni 1975. Stan Haag is er in de ochtend met de uitzending ‘Stan Haag Vandaag’ (10:00-11:00 uur). Vanaf de middag is het tijd voor ‘259 voor of tegen’, met Peter van Dam en Joop Verhoof (12:00 – 14:00 uur). De bedoeling is dat het duo elkaar zo luchtig mogelijk, al grappend en met heel veel kwinkslagen voor de voeten loopt. Vooraleer het zo ver is wordt ‘De toespraak van Stan Haag’ uitgezonden, met daarin een update van de belevenissen van het team in Playa de Aro. 

Ondanks dat het de laatste aflevering van ‘Voor of tegen’, is, laat Stan weten door te gaan met zijn toespraken. Deze keer belicht hij een artikel dat over hem is geschreven in het Veronica programmablad, en waar volgens hem helemaal niets van klopt. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx