RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het is vandaag 28 december… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Kwam deze lijst een jaar te vroeg of precies op tijd?

Het jaar 1979 was bijna afgelopen. Het laatste van een decennium, of net niet? Wij gebruiken de Gregoriaanse kalender en die begint te tellen bij het jaar 1. Dat is al sinds de oudheid zo. Een nieuwe eeuw begint bijvoorbeeld in het jaar 1901 en loopt af in het jaar 2000. Als je die logica doortrekt liepen de jaren 70 pas echt af op 31 december 1980.

Maar interpretatie is mogelijk. Een decennium is een periode van tien jaar is. Daarover is iedereen het eens. Wanneer dit precies begint, hangt af van welke afspraak je volgt. De nul in een jaartal is een psychologische drempel, veel mensen vinden dat er dan iets nieuws begint. En er zijn bijgevolg officiële hedendaagse tellingen, zeker in dit computertijdperk, die het jaar 0 meetellen, waardoor je probleemloos kan stellen dat we straks, in 2020 een nieuw decennium beginnen.

De hulp van Radio Caroline die nooit kwam

Kortom, in 1979 waren tien jaar lang jaren platen uitgebracht gemaakt, met wisselende resultaten. En dat was voor de Veronica Omroep Organisatie en de Stichting Nederlandse Top 40 reden om een ‘Top 1000’ over de jaren 70 te maken. De lijst werd afgedrukt en was verkrijgbaar bij de platenwinkels. Maar er was alleen één probleem, als publieke omroeporganisatie had Veronica niet genoeg zendtijd om de hele lijst uit te zenden. 

In de middag van 28 december 1979 draaiden Bart van Leeuwen (foto bovenaan) en Lex Harding een selectie uit die lijst via Hilversum 3. Radio Caroline op dat moment nog steeds in de lucht vanaf de MV Mi Amigo op de Noordzee, zo vertellen de heren, heeft plannen om de complete begin 1980 helemaal uit te gaan zenden. Achteraf moesten we vaststellen dat dit plan nooit is uitgevoerd. Een reden is nooit bekend gemaakt.

De twee uur die Bart van Leeuwen presenteerde, en daarbij zijn persoonlijke selectie uit de Top 1000 draaide, werden wel uitgezonden. (TB & TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx