RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 27 juli… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud..

Frank vanaf een bandje terwijl hij aan boord zat

De uitzendingen van Radio Mi Amigo begonnen 44 jaar geleden om 06:00 uur met ‘Ook goeiemorgen’. Frank van der Mast (foto bovenaan) mocht op 27 juli 1977 de luisteraars van de zeezender zo aangenaam mogelijk wakker maken. Of het voor alle luisteraars ook echt aangenaam was om op dat vroege uur wakker te worden, kon je je afvragen.

Want zoals ook uit deze opname blijkt had het signaal op de 212 meter op dat vroege uur, ondanks dat het midden in de zomer was, last van fading. Het was de derde dag dat Mi Amigo uitzond op de nieuwe golflengte van 212 meter, de 1412 kHz. In sommige delen van de Lage Landen was door de zenderwisseling de ontvangst verbeterd, terwijl op andere plekken de ontvangst juist slechter was geworden, en dan moesten de herfst en de winter nog beginnen…..

Tijdens ‘Ook goeiemorgen’ kwam rond 06:15 uur ook Marc Jacobs langs in de studio. “Goeiemorgen Marc Jacobs, wat ben jij vroeg op de laatste tijd. Is dat mijn aangename gezelschap of heeft dat een andere reden?”, vroeg Frank. Waarop Jacobs reageerde met de woorden “Jouw aangename gezelschap? Man doe niet zo mal!”

Toch is er ‘iets’ bijzonders aan deze opname. Ondanks dat Frank op 27 juli nog aan boord zat, was dit een cassette uit Playa de Aro. Zo was onder andere ook Haike Debois te horen. De volgende dag, 28 juli, zouden Hugo Meulenhoff en Frank van der Mast van boord gaan en worden afgelost door Marc Jacobs en Herman de Graaf. Zo staat het ook beschreven in het boek van Ferry Eden. 

En dat komt ook wel overeen met andere programma’s in ons archief. Maar je wist het nooit helemaal zeker met bevoorradingen. Soms liet ‘de vertrekkende ploeg’ nog voor een dag banden achter, zodat ‘de nieuwkomers’ niet meteen aan het werk moesten. Maar ook om justitie niet wijzer te maken dan ze al waren. Dit om te voorkomen dat een tender in een Belgische of Franse haven opgewacht zou worden. 

Of dat ook de echte reden van deze ‘Playa-opname’ was, is niet waarschijnlijk omdat Frank die hele week tijdens de vroege ochtend vanaf een bandje kwam, maar hij wel gewoon live nieuws las en hij op de middag ‘Baken 16’ presenteerde. Ook is het zo dat Marc en Frank begin juli 1977 samen in Playa de Aro waren, waar ze dus niet alleen maar op vakantie waren. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx