RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 27 januari… 1970 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het dagelijkse drama van Klaas Vaak

Tom Mulder was bij de zeezender Radio Veronica te horen onder de naam Klaas Vaak (foto bovenaan – credits: 192 Radio). Daarna ging hij bij de TROS op Hilversum 3 aan het werk, ook daar gebruikte hij geruime tijd zijn pseudoniem. Na enige tijd besloot hij die af te serveren en gewoon onder zijn eigen naam Tom Mulder programma’s te presenteren. Ook bij Radio 10 deed het dit. 

Vandaag gaan we terug naar het begin van zijn radioloopbaan, maar liefst een halve eeuw terug in de geschiedenis, om te belanden op de 192 meter van de middengolf bij de zeezender Veronica. Eén van de programma’s die Klaas er maakte was ‘Het Radio Drama’, dat tussen één en twee uur in de nacht te beluisteren was. 

Tijdens zijn programma drinkt Klaas een kop koffie, dat door hem ‘Veronica koffie’ wordt genoemd. Hij heet ook alle luisteraars in het buitenland van harte welkom. Hij heeft namelijk een brief ontvangen van een Nederlands meisje dat in Noorwegen via de 192 luistert. Zoiets is in de avond en nachtelijke uren natuurlijk heel goed mogelijk omdat radiosignalen op ondermeer de middengolf dan op een grotere afstand zijn te ontvangen. 

Aan het eind van het programma gaat de zender uit de lucht, want het zit erop voor die dag. Vanaf een bandje neemt Jan van Veen, namens het station, afscheid van de luisteraars: “Zo hebt u ook vandaag in de afgelopen twintig uur weer geluisterd naar muziek van uw trouwe zendschip Veronica. We zenden uit op een golflengte van 192 meter, wat overeenkomt met 1562 kilocycles. Voor ons is het tijd om te gaan slapen, maar we zijn straks om zes uur weer in de lucht, om u een goeiemorgen toe te wensen. Voor nu welterusten”. 

° Dit programma werd heruitgezonden op 16 april 2004 (01:00-02:00 uur), tijdens een reünie van oud Veronica-medewerkers. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx