RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het is vandaag 27 januari… 1970 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Een Drama op de Radio is best leuk, vooral met Klaas Vaak

Tom Mulder werkte bij de zeezender Radio Veronica onder de naam Klaas Vaak (foto bovenaan). Daarna kwam hij bij de TROS op Hilversum 3 terecht, en ook daar gebruikte hij geruime tijd zijn pseudoniem Klaas Vaak. Na enige tijd besloot hij om Klaas af te serveren en gewoon onder zijn eigen naam Tom Mulder programma’s te presenteren. Ook bij Radio 10 deed Tom dit onder zijn eigen naam.

Maar vandaag gaan we terug naar het begin van zijn radioloopbaan. Liefst eenenvijftig jaar terug in de geschiedenis, naar de 192 meter van de middengolf bij de zeezender Radio Veronica. Eén van de programma’s die Klaas daar presenteerde was het nachtelijke ‘Radio Drama’ (01:00-02:00 uur). Tijdens de uitzending dronk hij een kop koffie, die door hem ‘Veronica koffie’ werd genoemd. Hij heette ook alle luisteraars in het buitenland van harte welkom.

Zo had hij een brief ontvangen van een Nederlands meisje dat in Noorwegen via de 192 naar Veronica luisterde. Zoiets was in de avond en nachtelijke uren heel goed mogelijk omdat zenders op ondermeer de middengolf dan over een grotere afstand zijn te beluisteren. Aan het eind van de uitzending, ging Radio Veronica uit de lucht, want het zat erop voor die dag. 

Vanaf een bandje nam Jan van Veen namens Veronica afscheid van de luisteraars: “Zo hebt u ook vandaag in de afgelopen twintig uur weer geluisterd naar muziek van uw trouwe zendschip Veronica. We zenden uit op een golflengte van 192 meter, wat overeenkomt met 1562 kilocycles. Voor ons is het tijd om te gaan slapen, maar we zijn straks om zes uur weer in de lucht, om u een goeiemorgen toe te wensen. Voor nu welterusten”. 

° ‘Radio Drama’ van 27-01-1970 heruitgezonden op 16-04-2004 (01:00-02:00) op Veronica 192


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx