Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.
Nog slechts 102 uur te gaan!
Ook vandaag blijven we aandacht besteden aan één van de meest dramatische radioweken ooit in de Lage Landen. Je hoort tegenwoordig steeds vaker het begrip’ draagvlak’ opduiken. Diverse politieke families lijken er een patent op genomen te hebben. Noodzakelijke maatschappelijke ingrepen worden niet gedaan, want ‘er is geen draagvlak voor’. Andere beslissingen worden dan weer doorgedrukt, want ‘de bevolking heeft laten blijken dat er absoluut een draagvlak voor is’.
Hoe anders was het in 1974, in Nederland. In dat jaar luisterden nog miljoenen mensen naar Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal. Toch vond de politiek dat deze stations weg moesten. Uiteraard vond de overheid het minder leuk dat beiden vanaf schepen voor hun kust opereerden, vanuit internationale wateren, maar dat ze zonder het allerminste alternatief het zwijgen zouden worden opgelegd, was vele bruggen te ver.
En toch gebeurde het. Het ondenkbare, het ondankbare. Zelfs een gigantisch ‘draagvlak’ van liefst 150.000 betogers in Den Haag (op 18 april 1974), op het Malieveld, voor het behoud van Veronica en Noordzee, viel in dovemansoren. Net zoals de pleidooien van dozijnen Bekende Nederlanders, de platenindustrie en andere commerciële organisaties. Het slot zou en moest er komen per 31 augustus 1974. Zo had de overheid beslist.
Op 27 augustus 1974 is de levenslijn van Radio Veronica nog slechts 102 uur lang. In het doordeweekse programma ‘Will wil wel’ (12:00-13:00 uur), met Will Luikinga wordt er aan de hand van oude nieuwsfeiten, tal van historische radiofragmenten en met de juiste muziek ruimschoots teruggeblikt op het jaar 1967. (JLB & TvH)
Hey RadioVisie,
Volgens mij waren de betoging en de kamerdebatten niet in 1974, maar in 1973.
groet
Rink