RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 26 januari… 1976 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Henk Terlingen, eigenzinnige presentator op de late maandagavond

“Goede avond luisteraars, dit is Hilversum 1, de Veronica Omroep Organisatie”. Met deze woorden en het geluid van de klokken die ’s morgens vroeg altijd via de Nederlandse radio klonken nadat de zenders waren aangezet, ging deze uitzending van start. Verder hoorden we die maandagavond 25 januari 1976 aan het begin van ‘3600 seconden Veronica’ de woorden: “Wij moeten u opmerkzaam maken op het feit dat elke gelijkenis van personen die in dit programma voorkomen, geheel op toeval berust”. 

Aan het woord was Nederlands jongste zendgemachtigde met Henk Terlingen (foto bovenaan) achter de microfoon. Na de eerste plaat vervolgde hij: “Dit is Radio Veronica het zendschip dat losgetrokken moet worden met schorre stem en krakende ankerkettingen”. Ook wist de presentator te vertellen dat de deur van de studio openstond en hij zijn berichten, shag, vloeitjes en lucifers kwijt was. Daarna vermeldde Henk nog het telefoonnummer waar luisteraars zich konden aanmelden als lid van de V.O.O..

“Aan de telefoon hebben we zes dames zitten en daar is nu één heer aan toegevoegd omdat er wel eens vreemde telefoontjes binnenkomen”. De presentator ging verder: “Wat u ook bent travestiet, pedofiel of wat dan ook, dat maakt niets uit, wij zien u graag als lid want wij zien onze organisatie graag groeien”. Na de muziek ging Terlingen verder: “We gaan onszelf even profileren links rechts en politiek en alles dat van Doorn (de toenmalige minister van CRM verantwoordelijk voor de omroepen op dat moment, nvdr) later niet kan zeggen dat Veronica niks aan politiek doet, dat zou gelul zijn”.

Voor de rest moet u dit programma van 45 jaar geleden, met de eigenzinnige Henk Terlingen, zelf maar beluisteren. Het klonk in elk geval niet als een typisch Veronica programma, en zeker niet als je het vergelijkt met hoe ditzelfde programma een jaar later zou klinken. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx