RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het is vandaag 25 december… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De Engelsman die in het Nederlands vloekte op Kerstdag

Aan het begin van de ’19-tig Show’ op Eerste Kerstdag 1979 geeft Tom van der Velde bij Radio Caroline live van boord nog wat informatie over de ‘Paul Severs Kerst Show’ en de ‘Caroline Music Show’. Als er te weinig Nederlandse dj’s aan boord van het zendschip waren dan sprongen de Engelstalige collega’s bij om de gaten in de Nederlandstalige dagprogrammering op te vullen.

Dat was ook het geval in de middag van 25 december 1979. De Engelsen Richard Thomson en Stuart Russell (foto bovenaan) presenteerden samen de ’19-tig Show’ gewoon in het Nederlands. Erg grappig om hen tegen elkaar Nederlands te horen praten. Zo vroeg Stuart aan zijn collega: “Hoe is het met jouw kerstdag?” Dan volgde het antwoord: “Niet zo slecht, ik heb grote honger”, en “maar ik moet commercials draaien eerst”. 

Daarover gesproken, in die periode werden er wel erg veel reclamespots gedraaid, zoveel zelfs dat de luisteraars af en toe het gevoel hadden dat tussen de spotjes af en toe ook nog eens een plaat te horen was. Daar konden de jongens aan boord van het zendschip niets aan doen, dat lag aan de organisatie.

De twee Nederlands pratende Engelse Caroline-jocks hadden de taal gewoon aan boord geleerd omdat ze vaak te midden van Nederlandstalige collega’s zaten. Ondanks dat het kerst was, lukte het al om in het Nederlands te vloeken op het moment dat een jingle-machine dienst weigerde. Ironisch werd net de Loving Awarness-spot die Hugo Meulenhoff in 1977 voor Radio Mi Amigo had gemaakt… vervloekt.  

Richard Thomsom maakte na het spotje zijn excuses. Ook werden er in het programma kerstwensen overgemaakt aan oud collega’s Paul de Wit, Rob Hudson en Papa Jacobs. “Je luistert naar Radio Caroline, vanaf een rustige Noordzee, heel mooi, zonnige en rustige Noordzee”. Zo klonk dat allemaal op de 319 meter, vandaag precies 41 jaar geleden. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx