RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 24 september… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Vous êtes à l’ écoute de Radio Mi Amigo avec Denis. 

Anno 2019: een Vlaams radiostation zendt ook Franstalige programma’s uit. Zou logisch kunnen klinken als het om de twee landstalen gaat. Helaas, edoch en jammer, dat kan dus niet (meer). Dat vinden althans de Belgische politici, daarin netjes gevolgd door de modale burger. Beiden beïnvloeden elkaar. Nogal. Maar dat verhaal is bekend. En toch werd het eerder gedaan. Radio Contact in Brussel, Radio Gemini in het zuiden van West-Vlaanderen en Radio Mi Amigo vanaf… de Noordzee. 

Het was begin 1977 als er ’s zaterdagochtends op Radio Mi Amigo Franstalige uitzendingen te horen waren. Gezien de ligging van het zendschip, in de monding van de Thames, was de ontvangst in Frankrijk en vooral aan de westkust erg goed. Om ook daar zieltjes te winnen en er misschien commercieel wat aan over te houden, waren die hele specifieke uitzendingen bedacht. Alleen was niemand daar echt blij mee.

Al helemaal niet met het tijdstip, de voor vele Nederlanders en Vlamingen vrije zaterdagmorgen. Maar ook de dj’s aan boord van de MV Mi Amigo waren er niet gelukkig mee, en er werden af en toe – op de zender – opmerkingen over gemaakt. Lang heeft dit experiment dan ook niet geduurd. Einde verhaal voor de Franse uitzendingen. 

In het najaar van 1978 werd er een nieuwe poging gedaan, maar dan op zondagavond tussen zes en zeven uur. Ton Schipper leverde daarvoor een uurtje van het verzoekplatenprogramma ‘Jukebox’ in. Luisteraars kregen in de plaats de Franstalige presentator Denis te horen. Hij nam zijn programma op in Playa de Aro. Zoals uit deze studiotape van 24 september 1978 blijkt is dat ook effectief het geval en werd de techniek door niemand minder dan Ton Schipper zelf gedaan. (JLB & TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx