RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 24 december… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Planetenoorlog op Kerstavond 

In 1978 besloot de Veronica Omroep Organisatie om ‘War of the Worlds’ van H.G. Wells als een Nederlandstalig hoorspel uit te zenden op Hilversum 1. Het boek was eerder in het Engels bewerkt door Jeff Wayne en op LP verschenen. Die productie stond hoog in de ‘LP Top 50’ van de Stichting Nederlandse Top 40 genoteerd. Bij Veronica vonden ze het jammer dat het verhaal niet in het Nederlands bestond.

En dus zette men de schouders onder een nieuwe bewerking. De ‘vertelstem’ van het verhaal werd gedaan door Jan van Veen. Voor de overige rollen werd er onder meer een beroep gedaan op Patrica Paay, Peter Koelewijn en zanger Willem Duyn. De uitzending vond plaats op maandagavond 30 oktober 1978. Maar omdat dit aan het eind van de avond was, had niet iedereen kunnen luisteren. 

Op zondagmiddag 24 december 1978 had Veronica extra zendtijd op Hilversum 3. Van 14:00 tot 17:00 uur was er ‘Het beste uit de Top 100 over 1978’ met Lex Harding en Bart van leeuwen. Tussen 17:00 en 18:30 uur was er tijd gereserveerd voor de herhaling van ‘The war of the worlds’. 

Het nummer ‘Eve of the war’ van Jeff Wayne, ook afkomstig uit dit hoorspel, werd in de Lage Landen op single uitgebracht. Het werd onder meer door de zeezender Radio Delmare gebruikt als tune. Toen het zendschip Aegir op 11 september 1978 van haar ankers was geslagen werd er door de boordmedewerkers onder de klanken van ‘Eve of the war’ een S.O.S. uitgezonden, wat door deze muziek een extra dramatische lading kreeg. Ook de Veronica Omroep Organisatie gebruikte ‘Eve of the war’ als tune bij haar ledenwerfspots. (TvH)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx