RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het is vandaag 23 mei… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De treinkaping die heel Nederland in de greep hield 

Op 23 mei 1977 werd de intercitytrein tussen de Noord Nederlandse steden Groningen en Assen gekaapt door een groep van negen gewapende Zuid Molukkers nabij het plaatsje De Punt, en midden in de weilanden tot stilstand gebracht. Daar werd een groep van ruim vijftig reizigers tot maar liefst 11 juni vastgehouden. Toen werd de trein bestormd door een groep mariniers. Gelijktijdig werd er in de Drenthse plaats Boven Smilde een lagere school met leerlingen gegijzeld. 

Al deze gebeurtenissen hielden de gemoederen van de Nederlanders erg bezig, en via radio, televisie en de krant probeerde iedereen de ontwikkelingen zoveel mogelijk te volgen. Zoals het vaker gaat met ‘grote onderwerpen’, leek het nieuws nergens anders meer over te gaan. Daar kwam nog eens bij dat er op woensdag 25 mei verkiezingen gepland waren voor de Tweede Kamer. Deze zouden uiteindelijk wel doorgang vinden, maar alle campagnes werden afgelast. 

Op maandag de 23 mei 1977 pikken we in op de zender Hilversum 1. Om 22:40 uur was omroepvereniging NCRV in de lucht. Om 22:55 uur was de Veronica Omroep Organisatie aan de beurt met het wekelijkse ‘3600 seconden Veronica’, gepresenteerd door Tom Collins. Ook Veronica had de programmering volledig omgegooid. Er werd rustige muziek gebracht met veel informatie over de gijzelingen. 

Het toeval wilde dat presentatrice Ilona Visser die ochtend bij mevrouw Liesbeth de Uyl was, de echtgenote van de toenmalige Nederlandse Minister President Joop den Uyl, dit om een gesprek op te nemen voor een eerder gepland onderwerp. Toen het nieuws over de kaping binnenkwam vroeg Ilona haar om een reactie op de kaping. Verder bracht het actualiteitenprogramma van Nederlands jongste zendgemachtigde de geschiedenis van de Molukse Republiek in Ballingschap. 

Om 23:55 uur was het Veronica programma afgelopen en volgde het ANP nieuwsbulletin. Vlak voor middernacht nam Tom Collins afscheid van de Hilversum 1-luisteraars met de mededeling dat de zender de volgende ochtend om 07:00 uur weer terug in de lucht zou zijn, al was dat met een andere zendgemachtigde. Na het tijdsein was er het Nederlandse volkslied, en na een korte stilte volgde een soort ’testtoon’, alvorens de zender uitgeschakeld werd. In die tijd was alleen Hilversum 3 de klok rond te beluisteren.

Wat verder een mooi tijdsbeeld geeft is dat goed te horen is dat dit een opname van de middengolf is. Hilversum 1 zond toen uit via de 298 meter, de 1007 kHz. Die zender was iets zwakker dan de 402 meter, de 706 kHz van Hilversum 2. (TvH)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 22 mei… 1972 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 21 mei… 1983 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 20 mei… 1983 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 19 mei… 1975 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Radio Veronica in beroep tegen boete

Ondertussen werd duidelijk dat Kink, het alternatieve station van Jan Hoogesteijn, achter de klacht zat.

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx