RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 23 mei… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De treinkaping die heel Nederland in de greep hield 

Op 23 mei 1977 werd de intercitytrein tussen de Noord Nederlandse steden Groningen en Assen gekaapt door een groep van negen gewapende Zuid Molukkers nabij het plaatsje De Punt, en midden in de weilanden tot stilstand gebracht. Daar werd een groep van ruim vijftig reizigers tot maar liefst 11 juni vastgehouden. Toen werd de trein bestormd door een groep mariniers. Gelijktijdig werd er in de Drenthse plaats Boven Smilde een lagere school met leerlingen gegijzeld. 

Al deze gebeurtenissen hielden de gemoederen van de Nederlanders erg bezig, en via radio, televisie en de krant probeerde iedereen de ontwikkelingen zoveel mogelijk te volgen. Zoals het vaker gaat met ‘grote onderwerpen’, leek het nieuws nergens anders meer over te gaan. Daar kwam nog eens bij dat er op woensdag 25 mei verkiezingen gepland waren voor de Tweede Kamer. Deze zouden uiteindelijk wel doorgang vinden, maar alle campagnes werden afgelast. 

Op maandag de 23 mei 1977 pikken we in op de zender Hilversum 1. Om 22:40 uur was omroepvereniging NCRV in de lucht. Om 22:55 uur was de Veronica Omroep Organisatie aan de beurt met het wekelijkse ‘3600 seconden Veronica’, gepresenteerd door Tom Collins. Ook Veronica had de programmering volledig omgegooid. Er werd rustige muziek gebracht met veel informatie over de gijzelingen. 

Het toeval wilde dat presentatrice Ilona Visser die ochtend bij mevrouw Liesbeth de Uyl was, de echtgenote van de toenmalige Nederlandse Minister President Joop den Uyl, dit om een gesprek op te nemen voor een eerder gepland onderwerp. Toen het nieuws over de kaping binnenkwam vroeg Ilona haar om een reactie op de kaping. Verder bracht het actualiteitenprogramma van Nederlands jongste zendgemachtigde de geschiedenis van de Molukse Republiek in Ballingschap. 

Om 23:55 uur was het Veronica programma afgelopen en volgde het ANP nieuwsbulletin. Vlak voor middernacht nam Tom Collins afscheid van de Hilversum 1-luisteraars met de mededeling dat de zender de volgende ochtend om 07:00 uur weer terug in de lucht zou zijn, al was dat met een andere zendgemachtigde. Na het tijdsein was er het Nederlandse volkslied, en na een korte stilte volgde een soort ’testtoon’, alvorens de zender uitgeschakeld werd. In die tijd was alleen Hilversum 3 de klok rond te beluisteren.

Wat verder een mooi tijdsbeeld geeft is dat goed te horen is dat dit een opname van de middengolf is. Hilversum 1 zond toen uit via de 298 meter, de 1007 kHz. Die zender was iets zwakker dan de 402 meter, de 706 kHz van Hilversum 2. (TvH)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx