RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 23 juni… 1984 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Soms leek Radio Maeva wel een beetje op een zeezender

Commercieel ging het in 1984 heel erg goed met Radio Maeva, getuige het grote aantal spots dat te horen was. Naast reclame voor veel ondernemers was er ook eentje voor een langspeelplaat uitgebracht op het Maeva-label, in samenwerking met het Top 40-label. Met tal van zomerhits uit de periode 1966-1976. Ook konden de luisteraars een uitgebreid overzicht horen waar de Maeva Drive In Show zou optreden. 

En er kon een Maeva infoboek worden besteld. ‘Met Maeva voor en achter de schermen’, aldus de commercial. Wie herinneringen aan drie jaar familieradio in huis wilde halen, moest een briefje van honderd frank te sturen naar de bekende Postbus 550.

“We zijn er tot zeven uur met de plaatjes, met de praatjes en de bekendmaking van de jarige van de dag”, zo begon Tony van Rhode op zaterdagavond 23 juni 1984 het populaire ‘De Verzoekbus’, elke avond tussen 18:00 en 19:00 uur te beluisteren. In het programma waarin ‘meer gepraat werd dan dat er platen werden gedraaid’, konden luisteraars felicitaties overbrengen via een kaartje of een brief. Daarnaast konden ze ook opgeven (of opgegeven worden) om kans te maken op de titel ‘Jarige van de dag’.

Als er meerdere inzenders waren voor een specifieke datum, dan bepaalde ‘Maeva’s Tijdcomputer’ het winnende jaartal (geboortejaar). De winnaar kreeg van dagblad ‘Het Volk’ een ingekaderde frontpagina van zijn of haar geboortedag toegestuurd. Dit was duidelijk een gesponsorde rubriek, want na de bekendmaking van de winnaar was er voor de krant een reclamespot te horen, ingesproken door Patrick Valain. 

Bij de zeezenders waren de luisteraars gewend dat er op bepaalde momenten door de bemanning van de zendschepen nummers werden omgeroepen voor de organisatie aan land. Ze hadden een bepaalde betekenis. Bijvoorbeeld ‘het drinkwater of de olie is bijna op’. Zoiets was bij de vrije radio’s onbekend, want als er iets nodig was dan kon je gewoon de programmaleider of een andere verantwoordelijke binnen de organisatie bellen. 

Daarom was het zeer opmerkelijk dat na ‘De Verzoekbus’ van zaterdagavond 23 juni 1984 wel degelijk nummers werden uitgezonden. De Maeva-luisteraars hoorden nieuwslezer Ives van Es zeggen: ‘Dan nog even de volgende dienstmededeling 77 S  ik herhaal 77 S, en dan nog even dit 550 in verband met 551’. (TvH)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 22 juni… 1974 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 21 juni… 2009 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 20 juni… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 19 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Meer over Radio Maeva

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx