RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 23 juli… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Verandering van golflengte brengt meer werk met zich mee’

Sinds 11 december 1976 zond Radio Mi Amigo uit op de nieuwe golflengte van 192 meter. Dat moest een betere ontvangst garanderen ten opzichte van de vorige 259 meter. Helaas viel dit heel erg tegen en waren er nog steeds veel klachten. Daarom was er nogmaals uitgekeken naar een nieuwe, betere golflengte. En die werd gevonden. De 212 meter, wat overeenkwam met een frequentie van 1412 kHz.

Er was bovendien het voordeel dat de sterke 208 meter van Radio Luxemburg vlakbij lag, dus iedereen die aan afstemknop draaide op zoek naar Lucky Luxemburg kwam langs de 212 meter en bleef daar misschien wel hangen. Het besluit van de wissel was nogal plotseling genomen. Pas een week voor de verhuis werd het bericht pas naar buiten gebracht. Ook in de programma’s die twee weken op voorhand in het Spaanse Playa de Aro waren opgenomen, werd er niets over gezegd.

Op zaterdagmiddag 23 juli 1977 werd live van boord, tussen 17:00 en 18:00 uur, afscheid genomen van de 192 meter door Frank van der Mast en Hugo Meulenhoff. Het programma had als titel ‘Vaarwel 1 9 2, het beste ermee’. Daarna werd de band van Stan Haag met de ‘Jukebox’ uitgezonden. Stan had bij de opname op 9 juli 1977 geen idee dat dit de laatste uitzending op de 192 zou zijn, wat aangaf dat de beslissing erg snel genomen moest zijn. Bij de vorige zenderwisseling van 259 naar 192 meter werd dit wel door de dj’s vanuit Playa de Aro aangekondigd.

Om 19:00 uur ging Mi Amigo definitief uit de lucht op de 192 meter. In het nieuws had Hugo Meulenhoff de luisteraars er attent op gemaakt dat Radio Mi Amigo die avond zou verdwijnen, maar op maandagmorgen 25 juli vanaf 11:00 uur terug zou zijn op 212 meter met een testuitzending. Uit dit bericht viel op te maken dat het de bedoeling was om ook nog op zondag 24 juli uit te zenden op de 192 meter, maar dat men meer tijd nodig had om de zender om te bouwen en aanpassingen uit te voeren aan de zendmast.

“De verandering van golflengte brengt meer werk met zich mee dan aanvankelijk gedacht. Radio Mi Amigo gaat vanavond om zeven uur de lucht uit, en stopt dan de uitzendingen op 192 meter”, aldus Hugo in het nieuwsbulletin. In het Mi Amigo-boek van Ferry Eden is te lezen dat de laatste uitzenddag op de 192 meter bijna niet door had kunnen gaan. Een dag eerder was een buis in het Gates-mengpaneel ontploft. Dankzij technicus Peter Chicago kon dit probleem alsnog op tijd worden opgelost. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx