RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 23 februari… 1981 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Marc Jacobs’ over de toekomst van commerciële radio in Noord Nederland

Na zijn avonturen bij Radio Mi Amigo en Radio Caroline was Marc Jacobs, die eigenlijk Rob van Dam (foto bovenaan) heet, eind 1979 teruggegaan naar zijn woonplaats Groningen. Op 31 december van dat jaar was hij voor het eerst te horen bij de regionale omroep Radio Noord. In februari 1981 presenteerde hij er een serie programma’s over illegale zenders in Noord Nederland.

In eerdere afleveringen was te horen dat artiesten en platenmaatschappijen erg blij waren met deze zenders omdat er muziek onder de aandacht van de luisteraars werd gebracht die bij de landelijke radio niet aan bod kwam. Langs de andere kant had de opsporingsdienst van de PTT laten weten de jacht op ‘de geheime zenders’ op te zullen voeren.

In de derde aflevering, uitgezonden op 23 februari 1981, kwam Hans Knot, communicatie deskundige en samensteller van het professioneel illegaal draaiend Radio Groningen, aan het woord. Volgens Hans had 95% van de mensen die in het noorden illegale radio maakten, er niets van begrepen. Echte radiostations op illegale basis bestonden toen ook nog niet in het Noorden van Nederland. Het waren meer piraten die af en toe een paar uurtjes in de lucht waren om hun plaatjes te draaien.

Verder waren er fragmenten te horen van kabelpiraat Radio Unique uit Amsterdam en de HIRO (Haagse Illegale Radio Omroep) uit Den Haag. Hans Knot ging ook in op de vrije radiosituatie in België, waar de BRT in Wallonië plotseling bezig was met ‘Nederlandstalige testuitzendingen’ op frequenties die ook door de vrije radiostations werden gebruikt. 

In deze aflevering van ‘Radio Noord interessant’ kwam de vraag aan bod of je in de regio Groningen/Drenthe (toen het uitzendgebied van Radio Noord) een commercieel radiostation zou kunnen starten en of de middenstand op een dergelijke zender zou willen adverteren. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx