RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 23 december… 1989 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Zomaar een zaadje gepland en gehoopt dat het goed zou komen

23 december 1979. Een datum die later de start zou blijken te zijn van een radiorevolutie in het zuiden van West-Vlaanderen. Een revolutie die zich bovendien pijlsnel zou verspreiden over de rest van het land. Een beetje ‘stoemelings’ begon op die winterse zondag Radio Gemini als vrije zender zijn avontuur vanuit Wallonië.

Na een mislukte poging vanuit Vlaanderen, waarbij de zender al werd opgepakt nog vooraleer er één noot was uitgezonden, waren de initiatiefnemers Geert Vandijk en Ferry Vanloon (foto bovenaan) de taalgrens over getrokken, waar de repressie tegen dit soort onafhankelijke radiostations niet of nauwelijks bestond. In hun zoektocht naar een volwaardige programmatie waren ze bij JL Bostyn terecht gekomen, die meteen zijn netwerk inschakelde.

° Lees verder onder de illustratie

Veertig jaar na de start, wordt er nog steeds met weemoed teruggeblikt op die eerste dag. Het feit dat er werd uitgezonden was belangrijker dan de kwaliteit van de programma’s. Van amateuristisch ging het evenwel razendsnel naar professioneel. All in 1989 had het station zijn absolute hoogtepunt bereikt en was het alweer feest. Na veel vallen en opstaan was de licentie binnengehaald, stonden de programma’s op een eenzaam niveau en was de naam Gemini een merk geworden.

In 1989 was 23 december een zaterdag. De eerste vrije dag van ieder weekend stond in veel agenda’s aangestipt als verplichte luisterdag, want het programma ‘Halfzaterdag’ was meer dan populair en innovatief. Een laboratorium van experimenten waarin de grenzen van het medium werden gezocht en gevonden. De verjaardag werd gevierd met een Top 100 over de jaren 80. Ook is er elk uur een blokje met de geschiedenis van Radio Gemini te horen. (JLB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx