RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het is vandaag 22 januari… 1978 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het ‘gat’ dat Mi Amigo niet kon laten liggen

Elke zondagmiddag was er bij Radio Mi Amigo een aflevering van de ‘Nederlandse Top 40’ te horen. De oudste Nederlandse hitlijst, ooit in 1965 begonnen als de ‘Veronica Top 40’, was na het verdwijnen van de zeezender Radio Veronica verder gegaan als ‘De Nederlandse Top 40’.

Omdat de Veronica Omroep Organisatie nog erg weinig zendtijd had binnen het publieke omroepbestel, werd een selectie van de grootste verschuivingen uit de lijst, plus de Tipparade, elke vrijdagavond tussen zeven en acht uur op Hilversum 3 uitgezonden. Het gat dat daarmee was ontstaan, werd maar al te graag door Radio Mi Amigo ingevuld.

De zeezender had immers wél voldoende zendtijd om de complete lijst uit te zenden. Op zaterdagmiddag was er plaats voor de eigen Mi Amigo Top 50 en op zondagmiddag werd de volledige Top 40 uitgezonden. Zo ook op 22 januari 1978. 

Een week eerder (15 januari 1978) was dat niet het geval omdat Mi Amigo een paar dagen uit de lucht was. Halverwege die bewuste zondagmiddag kwam het station terug in de lucht en was er meteen een nieuwe dj te horen die als Rob Hudson de ‘Discoshow’ presenteerde. Maar dat was inmiddels alweer een week geleden. Op zondagmiddag 22 januari was Ferry Eden aan de beurt met de ‘Nederlandse Top 40’. 

Zoals blijkt uit de opname van vandaag heeft hij het programma op voorhand op de band gezet. De reden is niet helemaal duidelijk, want voor zover we het konden achterhalen zat hij op dat moment wel gewoon aan boord van het zendschip. Misschien was men in afwachting van een tender? Het gebeurde wel vaker dat als er een bevoorrading op komst was, een vertrekkende dj zijn programma vooraf opnam. 

Aan de ene kant handig voor de achterblijvende collega’s, maar minder interessant voor justitie, want zij waren dan nog steeds in de waan dat iedereen ‘gewoon’ aan boord zat en werden havens niet afgespeurd om de bemanning van een tender ‘een warm welkom’ in België of Frankrijk te bezorgen. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx