RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 21 juni… 2009 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Een diplomaat haalde de post op voor Radio Mi Amigo 272

Johan Vermeer zat in 1979 aan boord van de MS Magdalena (foto bovenaan), het zendschip van Radio Mi Amigo 272, dat in de zomer van 1979 uitzond voor de Belgische kust. In die periode was er ook vanaf de MV Mi Amigo, het schip waar vandaan Radio Mi Amigo tussen 1974 en 1978 uit had gezonden, stevige activiteit van Radio Caroline.

Omdat veel voormalige medewerkers van Mi Amigo daar in dienst waren, was de Mi Amigo-organisatie naarstig op zoek naar nieuw personeel. Johan Vermeer die via via in contact was gekomen met iemand binnen de Mi Amigo-organisatie, zat een dag na zijn sollicitatie al aan boord van de Magdalena. Volgens hem ‘één van de grootste zendschepen ooit’. Johan was niet alleen als dj aangenomen, ook zijn technische achtergrond kwam goed van pas. Want hij had weleens ‘iets’ met zenders gedaan.

Toen hij aan boord kwam was het ‘kurkdroog’, waarmee bedoeld werd dat het schip, in tegenstelling tot de MV Mi Amigo, geen gaten in de bodem had zitten waar water doorheen kwam. Ook was er voldoende dieselolie aan boord, maar moest er op technisch vlak nog wel wat gebeuren. Omdat de stroming voor de Belgische kust sterk was, en de Magdalena een ‘platte’ bodem had, viel bij windkracht 6 tot 7 alles aan boord om.

In de zomer van 1979 was er veel wind en regen. Door getijwerking was de ankerplek voor de Belgische kust minder geschikt dan bijvoorbeeld de Theemsmonding. Op 21 juni 1979 was Johan te gast bij internetradio Mi Amigo 192 in het programma ‘Club Mi Amigo’ om herinneringen op te halen aan zijn ‘2 7 2 tijd’.

Zo kon hij ook antwoord geven op de vraag waarom de zender ’s avonds om negen uur al uit de lucht ging. Dat had te maken met het feit dat men gebruik maakte van een Amerikaanse middengolfzender die op 1100 kHz uitzond, terwijl in Europa er 9 kHz tussen de diverse zenders zit. Overdag was dit geen probleem, maar in de avond ontstond er storing met een radiostation uit Polen. Later, in augustus 1979, kwam er een zendkristal voor de 1098 kHz aan boord, en was dat probleem opgelost.

Ook vertelde Johan dat je in 1979 een brief voor Radio Mi Amigo naar een postbus in Mauritius moest sturen. Een diplomaat uit Brussel vloog er elke twee weken voor zijn werk naartoe. Hij nam bij die gelegenheid ook de post voor Radio Mi Amigo mee terug naar België. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx