RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 21 januari… 1994 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Radio 538 vist achter het net en Lex Harding is daarom erg boos

Radio 538, op dat moment uitsluitend te beluisteren via de kabel, krijgt geen etherfrequentie. Dat wordt bekend als op 21 januari 1994 de commerciële omroepen die meedongen naar een plekje in de FM-band, de beslissing in de bus krijgen. Volgens radiodirecteur Lex Harding wordt daarmee voorbij gegaan aan het belang van de luisteraars.

Hij verwijt de Nederlandse overheid dat de bescherming van het publieke omroepbestel nog steeds voorop staat. Lex Harding is boos, maar ook zeer strijdlustig, vooral omdat Classic FM en Radio Noordzee Nationaal wél een FM-frequentie hebben gekregen terwijl zij veel minder luisteraars hebben en daardoor minder bedreigend zijn voor de gevestigde omroepen.

“En Radio 10 wordt verbannen naar een dure middengolfzender. Van een objectieve afweging is geen sprake geweest”, briest Harding die tevens aankondigt de beslissing van de minister voor te leggen aan de Raad van State, en daarna Europees rechtelijk de beschikking aan te vechten. Na deze klare taal gaat Erik de Zwart verder met de Top 40, de afwijzing van Radio 538 voor wat betreft een etherfrequentie, loopt als een rode draad door het programma heen.

Radio 5 3 8 begon haar uitzendingen op 10 december 1992. De opening werd toen gedaan door Bull Verwey, voormalig directeur van de zeezender Radio Veronica. De naam ‘5 3 8’ verwijst naar de laatste middengolffrequentie van de zeezender, de 538 meter.

Na de fragmenten over de afwijzing, is er een promotie cd van Radio 538 te horen, met de opening door Bull Verwey en verder tal van fragmenten met onder meer oud-Radio Veronica dj Will Luikinga, die in de beginperiode van 5 3 8 ook een programma presenteerde op de kabelradio. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx