RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Het is vandaag 21 augustus… 1999 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Radio Veronica terug op AM na een kwarteeuw

In augustus 1999 was het precies 25 jaar geleden dat de zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis afscheid moesten nemen van hun luisteraars omdat Nederland per 1 september het Verdrag van Straatsburg ging ratificeren, waardoor iedere medewerking aan een zeezender ineens strafbaar werd.

Om dit bijzondere keerpunt in de geschiedenis van de offshore radio te herdenken en de sfeer van met name de zeezender Radio Veronica te doen herleven, werd er gedurende de laatste tien dagen van augustus 1999 ‘Veronica 1224’ georganiseerd. Het idee voor deze radioreünie was ontstaan bij Radio Gooiland in Hilversum, waar Ad Bouman werkzaam was. De bekende technicus van de zeezender Veronica en de man van de ‘ABTT, de Adje Bouman Top tien’. Die ad dus.

Opnieuw uitzenden vanaf het zendschip de ’Norderney’, bleek niet haalbaar. Daarom werd er gekozen voor Hotel Lapershoek in Hilversum. In dit gebouw waren immers tot en met de zomer van 1974 de Veronica-studio’s gevestigd. Er werd besloten om een mix uit te zenden van oude programmabanden en live uitzendingen waarin oud medewerkers herinneringen konden ophalen.

In de opname van vandaag vertellen Ad Bouman en Michael Bakker wat er allemaal vooraf ging aan ‘Veronica 1224’.  Zoals over de bureaucratie van ambtenaren die soms erg moeilijk deden. “In die 25 jaar is er weinig veranderd op dat gebied”, aldus Ad Bouman. De handtekening voor de goedkeuring van het project werd pas een dag voor de start gezet. “Maar dan ben je net als een vrouw die een kind baart en daarna alle ellende vergeet”, aldus Ad. 

In de ‘1224’ studio in Hotel Lapershoek werd uitsluitend gewerkt met de oude apparatuur uit de Veronica-studio’s van de Zeedijk, het zendschip Norderney en Lapershoek zelf. Daardoor konden geen LP’s worden gedraaid omdat die zachter klinken dan 45-toerenplaatjes. En dat geluid was minder goed op de AM-zender die afgesteld stond op… 1224 kHz. Vandaar dat er af en toe een cd werd gebruikt. 

Ook Jan van Veen was aanwezig. Ad had hem ’s middags uitgenodigd om ‘een kopje koffie te komen drinken’, maar ’s avonds was hij er nog steeds en hij presenteerde ook mee. Om de plaat gaf hij het faxnummer door en nodigde mensen uit om zich te melden om op de laatste middag van uitzending, op 31 augustus, langs te komen in Lapershoek.

Iets wat Ad eigenlijk liever niet had, omdat hij meer een ‘besloten reünie van Veronica-medewerkers’ voor ogen had. Aan het einde van het tweede bandje ‘praatten’ de medewerkers niet meer op de juiste snelheid. Niet omdat ze te veel drank op hadden, maar omdat de batterijen van onze radiocassetterecorder langzaam leeg liepen.

Heynen

We hebben het gewoon laten staan, want ook dat geeft een mooi tijdsbeeld. We gaan terug naar de 1224 kHz op zaterdagavond 21 augustus 1999, en schakelen over naar Hotel Lapershoek. (TvH)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx