RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 21 augustus… 1974 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud

Radio Mi Amigo een commerciële zender zonder reclames

Radio Mi Amigo was in meerdere opzichten een bijzonder station. En dan hebben we het niet alleen over hun Spaanse periode in Playa de Aro. Deze Vlaams/Nederlandse zeezender was in haar beginperiode, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal, een zender… zónder radioreclame. 

Vooraleer u heftig gaat protesteren tegen zoveel ‘onzin’, moeten we één en ander in het juiste kader plaatsen én soms gaat het om details. Zoals Joop Verhoof die tijdens ‘Smakelijk eten’ de luisteraars meldde dat ‘de informatie in dit programma voor u werd gelezen in het weekblad Joepie’. Kortom, de adverteerders betaalden niet voor hun reclame op Mi Amigo, maar voor publicaties in Joepie. 

Zo konden vooral in de eerste acht maanden van 1974, toen Mi Amigo in Nederland gevestigd was, de Belgische ondernemers buiten schot blijven. België had immers in 1962 het Verdrag van Straatsburg al ondertekend dat alle medewerking aan zeezenders verbood. Nederland niet.

Er is ook het verhaal dat Mi Amigo in Nederland (in 1974) de auteursrechten voor de gedraaide muziek netjes wilde regelen. Eigenaar Sylvain Tack (foto bovenaan) was daarvoor naar auteursrechten organisatie Buma/Stemra gestapt om eenzelfde overeenkomst als degene die Radio Veronica had, af te sluiten. Een bepaald percentage van de reclame opbrengsten zou dan worden afgedragen. 

Wat Sylvain er niet bij vertelde was dat Radio Mi Amigo geen auteursrechten hoefde af te dragen. Er waren immers geen reclame-inkomsten. Niemand adverteerde op zijn zender. De deejays vertelden de luisteraars alleen maar wat ze zelf in Joepie lazen. Een slimme zet. (TvH)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx