RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 21 april… 1976 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

TV zonder plaatjes is toch ook radio? 

Voor één keertje geen radioprogramma, wel twee uur lang het televisiegeluid van Nederland 2. Niet ‘zomaar’. 21 april 1976 is de datum waarop de Veronica Omroep Organisatie, de legale omroep in Hilversum die voort was gekomen uit de zeezender Radio Veronica, voor het eerst op de televisie was te zien. 

De uitzending begon met een documentaire over de geschiedenis van het roemruchtige station, aan elkaar gepraat door Rob Out en Lex Harding. Daarna trad een keur van artiesten op vanaf het voormalige Veronica-zendschip de Norderney, op dat moment afgemeerd in de haven van Zaandam. Voor het derde programma van die avond werd er rechtstreeks overgeschakeld naar De Jaarbeurs in Utrecht voor ‘Veronica moet aan land’, gevolgd door een collage van fragmenten uit tv-programma’s die de V.O.O. de komende tijd zou brengen. De avond werd afgesloten met de spannende politieserie Starsky & Hutch. 

De nieuwe aspirant zendgemachtigde had in die tijd maar recht op één uur televisie per week. Veronica koos er voor om dat op te sparen en elke drie weken, op de woensdagavond, drie uur lang tussen 20:30  en 23:30 uur uit te zenden. Hieronder vindt u een pdf-document met artikelen uit het Veronica-blad met veel aandacht voor die eerste tv-avond. (TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marino Coolsaet
marino Coolsaet
21 april 2021 - 09:53 09:53

Jammer dat het zonder beeld is. Op de dvd’s die verschenen zijn ook altijd maar fragmenten te zien. Het zelfde op YouTube. Veronica gebruikte later ook nog eens de beelden als herinnering, ik denk op 31 augustus 1995. Hopelijk kunnen we ooit nog eens de uitzending volledig zien op beeld want de beelden zijn blijkbaar wel goed bewaard.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx