RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 20 mei… 1983 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Eén of andere oen heeft aan de hoofdtelefoon zitten friemelen’ 

Al meer dan drie jaar konden de inwoners van Zuid-West Vlaanderen begin 1983 luisteren naar Radio Gemini. Eén van de vele vrije radio zenders die België rijk was. Het station was in december 1979 van start gegaan, en had eerst een hele poos uitgezonden vanuit het Waalse Moeskroen. Omdat het stadje nét over de taalgrens lag, werd het door de Vlaamse overheid met rust gelaten. In het voorjaar van 1983 was men alweer een jaar in de stad Kortrijk gevestigd, waar een onderkomen was gevonden bovenop de Hallen. 

De opname van vandaag begint met een nieuwsuitzending, aangekondigd met een nieuwsjingle die eerder werd ingesproken door ex-Radio Mi Amigo dj Frank van der Mast. Radio Gemini was namelijk voortgekomen uit de initiatiefnemers van het blad RadioVisie. Zij hadden een hele adressenlijst van diverse voormalige zeezender medewerkers. Zo kon je er regelmatig mensen horen als Peter van Dam, Rob Ronder, Marc Jacobs, Johan Visser en Frank van der Mast. 

Het gedrukte blad RadioVisie was in 1981 gestopt omdat de drijvende krachten er achter het te druk hadden gekregen met Radio Gemini. Zo was de Nederlandse hoofdredacteur Frans Schuurbiers wekelijks te horen onder de naam Dielis Bergen, in de nacht van zaterdag op zondag met ‘Geef me de nacht’. Daarvoor reed hij elke week vanuit zijn toenmalige woonplaats Breda naar Kortrijk. Maar ook Jean-Luc Bostyn was regelmatig te horen op FM Kortrijk onder de naam Tom Bremer (foto bovenaan). 

In mei 1983 mocht hij de Gemini-luisteraars wakker maken in het ochtendprogramma ‘Onderweg’. Eerder, in 1982 werd dit programma gepresenteerd door Poll van Gent, maar door een wijziging in de programmering was het nu de beurt aan Tom Bremer. Op 20 mei 1983 was hij voor de twintigste keer te horen in de vroege ochtend. Hij had nog even overwogen om er een feestje van te maken, maar uiteindelijk toch besloten om te wachten tot nummertje vijftig. 

Aan het begin van zijn programma beklaagde de presentator zich over het feit dat er maar langs één kant geluid uit zijn koptelefoon kwam. “Eén of andere oen heeft aan de hoofdtelefoon zitten friemelen”, aldus Bremer. Ook gaf hij een overzicht van de artiesten die op deze dag jarig waren. Lokaler was een overzicht waar in de regio groente en fruitmarkten gehouden werden. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 19 mei… 1975 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 18 mei… 1975 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 17 mei… 1976 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 16 mei… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx