RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 20 december… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Sylvain ging Ton persoonlijk van vliegtuig halen 

Stan Haag en zijn vrouw Michelle waren met slaande deuren en ruzie met Sylvain Tack uit Playa de Aro vertrokken. Het tweetal verklaarde zich solidair met de boord-dj’s Marc Jacobs, Frank van der Mast en Hugo Meulenhoff. Vanwege de slechte omstandigheden aan boord van de MV Mi Amigo, de onregelmatige bevoorrading van het zendschip en het ontbreken van voldoende reddingsmiddelen, waren ze opgestapt. 

Dit alles moet zich hebben afgespeeld vlak na de zenderwisseling van Radio Mi Amigo naar de 319 meter op 1 december. Omdat de programma’s in Spanje twee weken op voorhand werden opgenomen, was er van de hele situatie tot en met zondag 18 december niets te merken geweest op de zender. De programma’s van Stan en Michelle waren tot die datum nog steeds te horen. 

Ondertussen zat Mi Amigo met een acuut en zeer groot personeelsprobleem. Vanuit Spanje werd daarom contact gelegd met Patrick Valain, de man die niet alleen verantwoordelijk was voor de Mi Amigo Drive In Shows, maar ook tal van zaken achter de schermen vanuit België regelde. Afgesproken werd dat Patrick contact zou opnemen met Gerard Bruyn, één van de dj’s van de Mi Amigo Drive In Show. Bruyn had net enkele weken eerder een proefbandje gestuurd naar Mi Amigo dat op het Belgische adres van RadioVisie was opgenomen.

Blijkbaar was het goed bevonden, want hij werd bij Patrick Valain thuis uitgenodigd. “Of hij er iets voor voelde om in Playa de Aro programma’s op te gaan nemen? Bruyn beloofde om alles te overdenken en thuis te overleggen. Maar veel tijd had hij daar niet voor, want hij moest zo snel mogelijk naar Spanje afreizen. Er werd besloten om het avontuur aan te gaan. Hij vloog nog diezelfde week naar Gerona, waar Sylvain Tack hem van het vliegtuig haalde. 

In Playa de Aro moest de jongeman, die inmiddels zijn naam gewijzigd had in Ton Schipper (foto bovenaan), meteen aan de slag want er moesten achterstallige programma’s worden opgenomen om het gat dat Stan na 18 december had laten vallen zo klein mogelijk te houden. En dat lukte, vanaf maandag 19 december was Ton op Mi Amigo te horen. 

° Lees verder onder de foto

Eind 1977 verschenen er publicaties in diverse kranten waarin Stan Haag de vloer aanveegde met de Mi Amigo-organisatie en waaruit duidelijk bleek dat hij en Michelle niet zouden terugkeren. In een vraaggesprek met het blad Freeway (de voorloper van het latere Freewave) kwam in januari 1978 Haike Debois aan het woord en daaruit bleek dat Sylvain Tack Stan en Michelle beslist niet had ontslagen. 

“Ton Schipper zou in eerste instantie de programma’s van Stan Haag een maandje overnemen, tijdens zijn zogenaamde vakantie. Maar gezien de ontwikkelingen blijft Ton Schipper nu in Spanje om als vaste kracht mee te gaan draaien in de programmering”, aldus Haike in Freeway. 

Ton zijn programma op dinsdagmorgen 20 december 1977 was nog naamloos, maar zou niet veel later ‘Keukenpret’ gaan heten. (TvH) 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx