RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 2 juni… 1973 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Schrijf naar Den Haag als u wilt’

In juni 1974 had de zeezender Radio Veronica nog ruim twee maanden te gaan en dan zou het echt zijn afgelopen met uitzenden voor de Nederlandse kust. Het parlement had ermee ingestemd om het Europese Radioverdrag van Straatsburg per 1 september 1974 te ratificeren. Dus het definitieve einde van de zeezenders was in zicht.

Medewerkers van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal zaten niet bij de pakken neer en probeerden zoveel mogelijk leden te werven om terug te kunnen komen als legale zendgemachtigde vanuit Hilversum. Iets wat achteraf alleen Veronica zou lukken. Bij hen liep in juni 1974 de actie ‘Veronica moet aan land’.

In de avond van  21 juni 1974 was Rob Out live vanaf het zendschip Norderney te horen. Het programma begon met de jingle ‘Veronica blijft als u wilt’, gevolgd door de tekst ‘Schrijf naar Den Haag als u wilt’. Aan het begin van gaf Rob(foto bovenaan) nog een kleine toelichting. Hij onderstreepte het belang dat de luisteraars van Radio Veronica zoveel mogelijk brieven zouden sturen naar de verantwoordelijke minister Harry van Doorn. Op de kaart moest geschreven worden dat Veronica als zendgemachtigde toegelaten moest worden.

De omroeporganisatie voldeed volgens Rob aan alle eisen, er was zelfs een verenigingsraad en er werden rayon bijeenkomsten gehouden. Van één van de bijeenkomsten was ook een langspeelplaat gemaakt. Deze LP was niet in de handel verkrijgbaar, maar werd gestuurd naar omroepdeskundigen. In het programma op Radio Veronica was via de lp een terugblik op zo’n bijeenkomst van de Veronica Omroep Organisatie te horen. 

“Een vreselijk woord, weet u hoe dat komt? Omdat wij die naam niet vrijwillig gekozen hebben”. Ook werd er uitgelegd dat Veronica geen enkele keuze meer had. Het was of volledig stoppen, of proberen om als legale omroep vanuit Hilversum radio- en tv-programma’s te brengen. De reden van de bijeenkomst was volgens Lex Harding “Dat minister van Doorn niet gelooft dat u achter de V.O.O. staat”. (TvH)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 1 juni… 1986 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 31 mei… 2014 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 30 mei… 2014 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 29 mei… 2014 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 28 mei… 2011 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Veronica, probeer eindelijk eens radio anno 2021 te maken!

Wat ik zou doen als ik de baas was bij Veronica? De kogel is door Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic sluipt nog dichter bij

Geen grote verrassingen bij de luistercijfers voor de maanden juni en juli 2021. NPO Radio Lees verder

Requiem voor een Zwart Schaap (audio & video)

'Veronica Sorry, is het nou allemaal echt voorbij?' Het antwoord kwam in de late namiddag Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marino Coolsaet
marino Coolsaet
5 juni 2021 - 16:00 16:00

Leuk omdat te horen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x