Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.
Kroniek van een niet voorziene ramp
Precies veertig jaar geleden kon niemand vermoeden dat we aan de vooravond van een historische dag stonden. Bij Radio Caroline werd in het weerbericht gesproken over ‘een woelige Noordzee’, met een windkracht zeven tot acht. Niet fijn als je midden op de Noordzee op een zendschip zit. Aan de andere kant, de MV Mi Amigo had in de loop der jaren wel zwaardere stormen doorstaan.
Maar deze keer lagen de kaarten anders. In het zware noodweer sloeg het zendschip van haar anker en werd het op een zandbank geworpen. Aan het begin van de nacht werd de MV Mi Amigo opgetild door de golven en brak doormidden. Door interne nummers die al vanaf het begin van de avond in het Engels en Nederlands via de 319 waren omgeroepen, lag er vlakbij het zendschip een reddingsboot standby.
De bemanning die in eerste instantie weigerde om het zendschip te verlaten had na middernacht geen keus meer. De Nederlander Hans Verlaan en zijn Engelse collega’s Tom Anderson, Nick Richards, Steve Gorden met kanarie Wilson sprongen over op de reddingsboot. Kort daarna zou de ‘old lady’ voorgoed in de golven verdwijnen.
Maar in de ochtend van de negentiende maart was niemand zich bewust van de dramatische gebeurtenissen die niet meer lang meer op zich zouden laten wachten. Luisteraars in de Lage Landen konden om tien uur die ochtend nog rustig hun kopje koffie drinken met Peter Teekamp die als Carl de Jong het programma ‘Espresso’ presenteerde. Op voorhand aan land opgenomen. Voor en na het programma was er het Caroline nieuwsbulletin met Hans Verlaan.
Hij meldde dat de wind waaide vanuit oostelijke richting, met een kracht zeven tot acht. In de tweede opname, het was inmiddels aan het eind van de middag, bleek de Noordzee zodanig te keer te gaan dat nieuwsuitzendingen onmogelijk waren geworden. Om vijf uur volgden zowel in het Nederlands als in het Engels nieuwe codenummers, wat er op duidde dat er ‘iets’ aan de hand was. (TvH)

Foto: Freewave Radio Archive