RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 19 maart… 1980 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De ‘uiterst woelige Noordzee’ die de MV Mi Amigo fataal werd 

In de ochtend van 19 maart 1980 konden de luisteraars van Radio Caroline na het nieuws van 09:00 uur Hans Verlaan in het weerbericht horen zeggen dat “Bij een uiterst woelige Noordzee de Caroline temperatuur 4 graden is”. Natuurlijk niet fijn voor de bemanning van het zendschip, maar de MV Mi Amigo had in de loop der jaren wel eens zwaardere stormen meegemaakt.

Dus wat dat betreft ook weer niet zo heel bijzonder. Toch stonden we precies 41 jaar geleden aan de vooravond van een historische dag want dat keer lagen de kaarten behoorlijk anders. In de zware storm sloeg later die dag de MV Mi Amigo van haar anker en werd op een zandbank geworpen. Daar werd het schip aan het begin van de nacht opgetild door de golven en brak het doormidden.

Door interne codenummers die al vanaf het begin van de avond in het Engels en Nederlands via de 319 meter waren omgeroepen, lag er vlakbij het zendschip een reddingsboot stand-by. De bemanning, die in eerste instantie weigerde om het zendschip te verlaten, had na middernacht echter geen keus meer. En daarom stapten Hans Verlaan en zijn Engelse collega’s Tom Anderson, Nick Richards, Steve Gorden én kanarie Wilson over op de reddingsboot. Kort daarna zou de MV Mi Amigo voorgoed in de golven verdwijnen.

Om 09:00 uur kon niemand dit alles vermoeden, en werd het programma ‘Scheepsplaat’, ‘Een non stop muziekprogramma voor fabrieken en bedrijven”, zoals Marc Jacobs dat vanaf een bandje aankondigde, uitgezonden. Technisch verzorgd door nieuwkomer Hans Verlaan, die later onder zijn echte naam Ton Lathouwers in dienst zou treden bij de Veronica Omroep Organisatie, en weer later directeur zou worden van de non-stop zender Sky Radio. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
19 maart 2021 - 18:06 18:06

Dat zou het einde betekenen van een zendschip die vele zenders in de lucht bracht en bemanningen veilig aan boord hield. Het was tot op de graat versleten maar het was op, het kon niet meer.
Jammer….
In gedachten ben je bij velen onder ons.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx