RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 19 juni… 1978 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het Zwarte Gat’, een programma over ‘het ongrijpbare’

De Veronica Omroep Organisatie had in haar beginperiode maar één uur zendtijd op de maandagavond via Hilversum 1. Het werd ingevuld met muziek en informatie tijdens ‘3600 seconden Veronica’. Daar kwam met ingang van 19 juni 1978 een einde aan. Gedurende de zomer van 1978 was er het nieuwe programma ‘Het Zwarte gat’.

Dat was volgens een aankondiging in het Veronica omroepblad een uitzending over ‘Het ongrijpbare, het onberedeneerbare, het onzichtbare, over zaken die niet alleen met menselijk verstand te verklaren zijn’. “Er zijn dingen waaraan we geen geloof hechten, die we naar het rijk der fabelen verwijzen, vliegende schotels, wonderen, gebedsgenezers, zijn voor velen van ons niet meer dan pure verzinsels. Maar is dat zo?”

Zo begon Bart van Leeuwen (foto bovenaan) op 19 juni 1976 dit nieuwe programma op Hilversum 1. Vooraf ging hij nog in op de situatie rond de Veronica Omroep Organisatie. Zou men wel of geen C-omroep worden? Er was veel onduidelijkheid over. Daarom was Rob Out uitgenodigd. Volgens hem voldeed Veronica aan alle eisen uit de omroepwet om toegelaten te worden, maar toch had de minister nog steeds geen beslissing genomen.

Rob kondigde meteen aan dat Veronica naar de rechter zou stappen om heel snel duidelijkheid te krijgen, al kon hij niet aangeven hoe lang dit zou duren. Ook had Veronica een brief naar alle politici in de Nederlandse Tweede Kamer geschreven, omdat er geruchten waren dat Veronica commerciële bindingen zou hebben. Volgens Rob had dat beeld te maken met het verleden als zeezender, maar was er nu totaal geen sprake meer van.

Alweer voer voor enkele krantenberichten, zoals in onderstaande pdf-file.(TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx