RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het is vandaag 19 februari… 2004 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Adam Curry & Co overvallen in Irak

We gaan vandaag opnieuw naar Irak. In de periode 2003-2005 vervulden ruim elfhonderd Nederlandse militairen een missie in het zuiden. Dat deden ze niet alleen, ook andere landen hadden daar mensen voor beschikbaar voor gesteld. Het doel, na jaren van onrust en oorlog in dit gebied was om het land weer stabiel te maken. Waar nodig werden er ook politie-agenten opgeleid.

Om de Nederlandse militairen een hart onder de riem te steken ging in februari 2004 ‘Operation Iraqi Sunrise’. DJ Adam Curry (foto bovenaan) van Radio Veronica besloot om naar Irak te gaan en de militairen op te zoeken in hun Camp Smithy om er elke ochtend, live voor Radio Veronica, het programma ‘Ook goeiemorgen’ te presenteren. Dat deed hij niet alleen maar met een heel team.

‘Curry & the Crew’ bestond uit de medepresentatoren Alexander Stevens en Michiel Veenstra, plus nieuwslezer Arend Langenberg. Behalve dat de uitzending rechtstreeks te beluisteren was in Nederland via de FM, kon er ook in Irak via de FM afgestemd worden. Adam had voor de gelegenheid een FM-zender meegenomen en gebruikte die om de live-stream van Veronica door te geven.

Daardoor kon er niet alleen op ‘Camp Smithy’ door de militairen worden geluisterd, maar ook de omgeving mocht meegenieten. Toen na een week ‘Curry & the crew’ vertrokken was, bleef de zender in Irak achter, zodat de militairen naar Veronica konden blijven luisteren. Toen in 2005 de missie was afgelopen kreeg Adam de zender terug.

Toch was dit bijzondere initiatief niet geheel zonder risico. Zo was het verblijf van Curry & co in Irak niet te verzekeren. “Wij zullen als medewerkers afstand moeten doen van aansprakelijkheid. Voor ons is dat geen probleem. Het leven is immers geen generale repetitie”, klonk het.

Vandaag brengen wij u de derde aflevering van ‘Operation Iraqi Sunrise’ van ‘Curry & the Crew’. Adam en zijn collega’s krijgen de schrik van hun leven als een stel gemaskerde mariniers met een hoop lawaai en geknal binnenvalt. Het blijkt een grap te zijn en dat lukte zeker! Behalve veel muziek, en het nieuws vanuit Irak live met Arend Langenberg, zijn er ook verhalen over het kamp, doen Nederlandse militairen de groeten aan hun familie en vertellen Adam en zijn collega’s over hun ervaringen in Irak.

Ook wordt er reclame gemaakt voor de Veronica Drive In-show die ’s avonds voor de militairen wordt georganiseerd. En vanuit Nederland komt het bericht dat Minister Kamp van Defensie erg positief is over wat ‘Curry & the crew’ voor de militairen doen. (TvH) (Fotocredits – Dumpert.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx