RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het is vandaag 18 februari… 1980 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De ene radiodominee is zeker niet gelijk aan de andere

Naast reclameboodschappen en het draaien van ‘plugplaten’, verdienden de zeezenders ook geld met het uitzenden van religieuze programma’s zoals die van Johan Maasbach uit Den Haag en Ds. Toornvliet uit Bloemendaal. Een ‘noodzakelijk kwaad’ om het hoofd letterlijk boven water te houden. Bij veel luisteraars en de dj’s aan boord van de MV Mi Amigo was Maasbach niet erg populair. 

Dat lag anders bij Ds. Toornvliet die de jongens aan boord vaak in zijn gebeden herdacht. Andersom deden de dj’s in hun programma’s regelmatig de groeten aan de dominee en zijn dochter Greetje, die vaak als ‘omroepster’ in de uitzendingen van haar vader te horen was. Marc Jacobs heeft wel eens verteld dat iedereen aan boord vaak gezamenlijk, met een kop koffie in de messroom van het zendschip gingen zitten om naar Ds. Toornvliet te luisteren. 

De dominee verzorgde van 1956 tot 1968 kerkdiensten via Radio Bloemendaal. Na een conflict met de synode van de Gereformeerde Kerken, werd hij in 1968 uit zijn ambt gezet. Maar hij ging door met het verkondigen van het geloof, onder andere via Capital Radio, Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Bij Radio Mi Amigo waren dit eerst halve uurtjes op de zondagmorgen. 

Vanaf begin 1978 kwam daar een dagelijkse uitzending, van half zes tot zes uur in de middag bij. Op dat tijdstip was hij ook bij het Nederlandstalige Radio Caroline in 1979/80 te horen. Dat dit eigenlijk niet mocht van de overheid, deerde hem niet. “Waar ik het evangelie kan verkondigen doe ik dat”, aldus Toornvliet. Op 18 februari 1981 overleed hij, op 75 jarige leeftijd. Dat is vandaag dus precies 39 jaar geleden. 

We gaan daarom terug naar 18 februari, maar dan in 1980. We pikken in om vijf uur in de middag. Tom van der Velde presenteert tot half zes ‘Gangboord’, waarna het tijd wordt om de band te starten van dominee Toornvliet van de Radio Gemeente Bloemendaal. Niemand kan dan al weten dat ruim een maand later de MV Mi Amigo in de golven ten onder zal gaan en precies een jaar later de populaire radiopredikant zal overlijden. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx