RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 18 april… 1990 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Verjaardag van Veronica werd gevierd op de Noordzee

Op woensdag 18 april 1990 was het feest bij Radio Veronica. Het was precies dertig jaar geleden dat op 21 april 1960 de VRON, de Vrije Radio Omroep Nederland was begonnen. 18 april 1973 was bovendien de datum van de grote demonstratie in Den Haag voor het behoud van de zeezender.

Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum zond de Veronica Omroep Organisatie op haar vaste ‘Veronica woensdag’ via Radio 2, de hele dag uit vanaf het schip Minerva op de Noordzee. De Minerva was een driemaster die bijna net zo groot was als het oorspronkelijke zendschip de Norderney. Bart van Leeuwen begon om even na 07:00 uur. Op dat moment lag het schip nog in de haven, maar het zou spoedig uitvaren. Tijdens deze speciale jubileumuitzending waren er ook oude fragmenten, jingles en verhalen te horen. Ad Bouman was verantwoordelijk.

Aan boord van het tijdelijke zendschip waren veel mensen die eerder actief waren tijdens de zeezenderperiode, waarvan sommigen nog steeds betrokken waren bij de V.O.O. Een greep uit de namen: Stan Haag, Sieb Kroeske, Lex Harding, Oom Bull Verwey, Chiel Montagne en Krijn Torringa. Ook Erik de Zwart was aan boord. Hij kwam na een uur vertellen dat ‘het eerste slachtoffer was gevallen’. Stan Haag was aan boord behoorlijk zeeziek geworden. 

Op de vraag van Erik: “Hoe gaat het met je?” antwoordde de oud Jukebox-presentator; “Zullen we het ergens anders over hebben?” Volgens Erik was het op dat moment nog ‘een rustig zeetje’, en hij kon het weten, want hij had in 1979 immers aan boord van de MV Mi Amigo bij Radio Caroline gezeten.

Dit is twee uur ’30 jaar jaar Veronica’ met Bart van Leeuwen en vele anderen vanaf een ‘rustige Noordzee’. In het Veronica programmablad was er die week ook veel aandacht omtrent het dertigjarig bestaan, die pagina’s vindt u in onderstaand pdf-document gezet. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marino Coolsaet
marino Coolsaet
18 april 2021 - 09:10 09:10

Dit was een super leuke dag aan de radio. Alles toen ook opgenomen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx