RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 17 november… 1978 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het grote lappendeken met de naam Hilversum 3

Op Hilversum 3 konden luisteraars in de Lage Landen bij de NOS elke avond, onder het eten, luisteren naar het programma ‘Avondspits’ met Frits Spits (foto bovenaan – credits: Jingleweb.nl). Wat deze uitzending een beetje triest maakte was het feit dat er zesmaal per week niet om 18:00 uur werd begonnen, maar ruim tien minuten later.

Na het reguliere nieuwsbulletin werd immers steevast plaats ingeruimd voor… ‘De vacaturebank’. Journaal en de werkaanbiedingen haalden daarmee flink de vaart uit het format van de zender. Maar, het was nu eenmal niet anders, een echte strakke horizontale programmering kenden de luisteraars enkel van de zeezenders.

Verder was Hilversum 3 vooral één grote lappendeken waarop elke dag weer een andere omroepvereniging zijn ding deed, ieder met z’n eigen programma-inzichten en presentatoren. Soms volledig geïnspireerd op de zeezenders, denk daarbij aan de TROS en Veronica, af en toe met een format helemaal aan het andere eind van het spectrum; à la EO en VPRO.

‘De Avondspits’ heeft ruim tien jaar bestaan en maakte zelfs begin jaren negentig nog een kleine doorstart. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Koen Wessemo,g
Koen Wessemo,g
19 november 2019 - 00:44 00:44

Dat van die Vacaturebank is volgens mij alleen maar geweest in het eerste jaar van de Avondspits. ik ben naar Frits beginnen luisteren ergens in 1979 en dan was dat item al afgevoerd. Frits Spits was toen ook nog programmamaker bij de VARA op datzelfde Hilversum 3. Hij presenteerde er het legendarische programma Spitsbeeld. Genoten van deze Avondspits uit 1978 waarvoor dank. Een tijd dat radio nog met hart en ziel gemaakt werd.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx