RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 17 januari… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Afreis Mebo II naar Libië met hindernissen en nog meer valse geruchten

Elke maandagavond is er in de jaren zeventig van vijf voor elf tot vijf voor twaalf via Hilversum 1 het informatieve Veronica programma ‘3600 seconden Veronica’ te beluisteren met presentator Tom Collins. In de uitzending van 17 januari 1977 is er onder meer een reportage te horen over Radio Nederland wereld Omroep. 

De jaarlijkse kosten van dit station bedroegen in 1977 ruim veertig mljoen gulden – dat is omgerekend meer dan achttien miljoen euro – op jaarbasis. De Wereld Omroep ‘onbekend in eigen land maar niet onbemind in de wereld.’ Ook voor mensen die op vakantie zijn was er een apart actualiteitenprogramma onder de naam ‘Nieuwslijn Europa’. 

In dezelfde aflevering van ‘3600 seconden Veronica’ was er nieuws over het voormalige zendschip van Radio Noordzee Internationaal. De Mebo 2 was naar Libië vertrokken om er voor kolonel Kadhafi legale radio te gaan maken. Vlak voor het vertrek vanuit de haven van Rotterdam was er nog een probleem toen het schip betrokken raakte bij een aanvaring. Er volgde meteen een inbeslagname. 

Radio Mi Amigo vanaf de Mebo 2?

Bij Veronica werd daarom gepraat met kapitein Van der Kamp en eigenaar Edwin Bolier. Op de Mebo 2 hingen inmiddels overal afbeeldingen van Kadhafi. Volgens Van der Kamp zou men uitzendingen gaan verzorgen vanuit de haven van Tripoli. In het ruim lag voor een jaar eten. Onderdeel van de deal met de Libische leider was immers dat een stel Arabieren zouden worden ingewerkt, vandaar de grote voorraad. 

Ook de oude zenders van Radio Veronica waren aan boord van de Mebo II gebracht. In de afgelopen weken waren daardoor geruchten opgedoken dat men de apparatuur langs zou brengen bij de MV Mi Amigo van Radio Caroline. In december 1976 had Radio Mi Amigo de 259 meter ingewisseld voor de 192 meter. Ook daarom werd gedacht dat de laatste operationele zeezender vanaf af de Mebo II zou gaan uitzenden. 

Maar daar was allemaal geen sprake van en de kleurrijke Radio Noordzee Internationaal boot was inmiddels wel onderweg naar Libië. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx