RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 17 januari… 1970 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

17 januari 1970 en ook een beetje 28 augustus 1999

In augustus 1999 was het precies 25 jaar geleden dat de zeezenders Radio Noordzee Internationaal, Atlantis, maar ook Veronica, gedwongen door de nieuwe Nederlandse wetgeving, afscheid namen van hun luisteraars. Om dit te herdenken hadden de Veronica-medewerkers van destijds, onder leiding van Ad Bouman, een tijdelijke zendvergunning aangevraagd voor de 1224 kHz in de middengolf. 

Gedurende de laatste tien dagen van augustus 1999 was ‘Veronica twaalf-twee-vier’ in de lucht vanuit Hotel Lapershoek in Hilversum. In dat gebouw waren destijds de Veronica-studio’s gevestigd. De uitzendingen  bestonden uit een mix van live programma’s van oud-medewerkers waarin werd teruggeblikt op de geschiedenis van de zeezender Radio Veronica, maar er werden ook regelmatig oude banden gedraaid.

Zo was in de avond van 28 augustus 1999 nogmaals Gerard de Vries (foto bovenaan) te beluisteren met een uitzending die eerder al eens op 17 januari 1970 op de 192 meter was te horen geweest. Ad Bouman deed de techniek, ook Robbie Dale was aanwezig. De Vries had in de jaren 60 van de vorige eeuw ook enige bekendheid verworven als zanger. Zo zette hij in 1965 het nummer ‘Het spel kaarten’ op de plaat. Een lied dat ging over een soldaat die in de kerk zat te kaarten.

In 1966 volgde ‘Giddy up go’. Veel van de nummers die Gerard uitbracht gingen over de levens van vrachtwagenchauffeurs, daarom werd hij ook wel eens ‘Cowboy Gerard’ genoemd. In deze opname hoort u hoe Radio Veronica precies 51 jaar geleden klonk. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx