RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 17 februari… 2004 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Live vanuit Irak en in Nederland: ‘Curry & the Crew’

In de periode 2003-2005 vervulden ruim elfhonderd Nederlandse militairen een missie in Zuid Irak. Dat deden ze niet alleen, ook andere landen hadden daar mensen beschikbaar voor gesteld. Het doel, na jaren van onrust en oorlog in dit gebied, was om het land weer stabiel te maken. Waar nodig werden er ook politie-agenten opgeleid. 

Om de Nederlandse militairen een hart onder de riem te steken ging in februari 2004 ‘Operation Iraqi Sunrise’. Dj Adam Curry van Radio Veronica besloot om naar Irak te gaan en de militairen op te zoeken in hun Camp Smithy, om er elke ochtend, live voor Radio Veronica het programma ‘Ook goeiemorgen’ te presenteren. Dat deed hij niet alleen maar met een heel team. 

‘Curry & the Crew’ bestond uit de medepresentatoren Alexander Stevens en Michiel Veenstra, plus nieuwslezer Arend Langenberg. Behalve dat de uitzending rechtstreeks te beluisteren was in Nederland via de FM, kon er ook live in Irak via de FM afgestemd worden. Adam had voor de gelegenheid een FM-zender meegenomen en gebruikte die om de live stream van Veronica door te geven. 

Daardoor kon er niet alleen op ‘Camp Smithy’ door de militairen worden geluisterd, maar ook in de omgeving. Toen na een week ‘Curry & the crew’ vertrokken waren, bleef de zender in Irak achter, zodat de militairen op Veronica konden blijven afstemmen. In de lente van 2005 was de missie afgelopen en kreeg Adam de zender terug. 

Op 17 februari ging voor het eerst ‘Operation Iraqi Sunrise’ van ‘Curry & the Crew’, de lucht in. Behalve muziek en het nieuws vanuit Irak, live met Arend Langenberg, waren er ook veel verhalen over het kamp, deden Nederlandse militairen de groeten aan hun familie en vertelden Adam en zijn collega’s over hun ervaringen in Irak. 

° 0p 17 februari 2004 publiceerde dagblad ‘Trouw’ een interview met Adam Curry over zijn bezoek aan Irak. Hier klikken om te lezen. (TvH)Foto bovenaan: Adam Curry in Irak (nimh-beeldbank.defensie.nl)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx