RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 17 december… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De nacht gaat over in de vroege ochtend met ‘fading’ 

Tegen 06:00 uur klonk 43 jaar geleden op de 319 meter van de middengolf altijd het nummer ‘Caroline’ van The Fortunes, de tune van Radio Caroline. Dat was het teken dat de programma’s van deze Engelstalige zeezender er voor die nacht opzaten. Zo ook in de vroege uurtjes van 17 december 1977. Op dat moment was het in het Verenigd Koninkrijk nog maar 05:00 uur. 

Stuart Russell nam namens Radio Caroline afscheid en had nog een babbel met zijn Nederlandse Radio Mi Amigo-collega Ferry Eden die de uitzendingen zou beginnen in het Nederlands. Het gesprekje ging niet via een ‘link up’, de verbinding tussen de Caroline en Mi Amigo-studio zoals zo vaak het geval was, Ferry zat gewoon in de Caroline-studio benedendeks, want daar zou ook zijn programma vandaan komen. 

Waarom dat het geval was, vonden we terug in het Mi Amigo-boek van Hans Knot uit 2002; ‘Om precies twaalf minuten voor twee op 14 december 1977, was er kortsluiting in het mengpaneel, waardoor het niet meer mogelijk was om vanuit de studio uit te zenden. Het gegeven dat Radio Caroline overdag niet meer in de ether was, bracht een snelle oplossing en Radio Mi Amigo was om twee uur terug in de ether vanuit de Caroline studio.’ Aldus het boek van Hans. 

Aan deze opname is goed te horen dat het om 06:00 uur in de Lage Landen nog donker was, want er is wat last van ‘fading’, maar zo luisterden we 43 jaar geleden naar de radio. Begrippen als ‘live streams’ en ‘internet radio’ bestonden nog niet. Er werd ‘gewoon’ uitgezonden vanaf een schip midden op de Noordzee, via de middengolf. (TvH) 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
17 december 2020 - 17:35 17:35

Ferry, een van mijn grote favorieten in die tijd.
Als de zender over ging naar Radio Caroline maakte hij er meestal zo’n showtje van, ooit met Roger Mathews. Het was mooi om te horen.
Ik nam het vaak op, maar jammer genoeg krijg ik die bandjes niet meer aan de praat.
Als er iemand zo’n opname heeft met Ferry en Roger, dan hoor ik het graag eens terug.
Dank bij voorbaat.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx