RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het is vandaag 15 april… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Terug na een half jaar stilte op de 319 meter 

15 april 1979 staat in de geschiedenisboeken vermeld als de datum dat er na bijna een half jaar stilte weer werd uitgezonden vanaf het zendschip de MV Mi Amigo. Op 20 oktober 1978 was het er stil geworden. Toen op die bewuste datum rook uit de generator kwam had men onmiddellijk de zender uit de lucht gehaald. Dat betekende toen ook een definitief einde voor Radio Mi Amigo dat overdag uitzond. 

De zeezender zou nooit meer terugkeren vanaf de ‘old lady’, maar in de zomer van 1979 wel een comeback maken vanaf een eigen schip; de MS Magdalena. Dat lag anders voor Radio Caroline. Vanaf zondag 15 april 1979 – Eerste Paasdag – was het station terug in de lucht met Nederlandstalige programma’s overdag en ’s avonds en ’s nachts in het Engels. 

Na het openingsprogramma, dat vanaf 12:00 uur werd uitgezonden, was het tijd voor ‘Het Zondagmiddagmatinee’, met Ad Roberts en Paul de Wit. Zij waren niet alleen aan boord. Op die eerste dag bleek dat ook de oud Radio Mi Amigo-dj’s Herman de Graaf en Rob Hudson aanwezig waren. Ook zij maakten hun opwachting in het programma. Er werd ook kort gebabbeld met Tom Hardy van de Engelstalige service. Hij meldde dat vanaf 17:00 uur (Engelse tijd) hij en zijn collega’s Tom Anderson en Tony Allan te beluisteren zouden zijn. 

Dat was ook een verschil met ‘de oude situatie’ uit de Radio Mi Amigo-tijd. De Nederlandstalige programma’s liepen toen door tot 18:00 uur (West Europese tijd). En er was nóg een klein verschil met ‘vroeger’. Radio Caroline zond nog steeds uit op de 319 meter, maar dat kwam vanaf nu overeen met 963 KHz en niet langer met de vroegere 962 KHz. De reden daarvan was dat naar aanleiding van Europese afspraken in de nacht van 22 op 23 november 1978 alle radiozenders in Europa 1 kHz waren opgeschoven. (TvH)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
15 april 2021 - 09:26 09:26

Heb in de jaren 80, jaren rondgereden met deze sticker
op mijn wagen, misschien is ie nog aan het toeren ergens
in …Afrika !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx