Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.
Rijkspolitie en Marechaussee kwamen met getrokken wapens aan boord
Kees Borrel (foto bovenaan) kwam in het voorjaar van 1978 als kok aan boord van de MV Mi Amigo. Daarvoor werkte bij ‘Restaurant Amsterdam’ in Playa de Aro, waar hij al snel in contact kwam met de mensen van de zeezender die daar ook wel eens gingen eten. Alle redenen voor internetradio Mi Amigo 192 om hem op 14 juni 2009 uit te nodigen voor een babbel in het programma ‘Club Mi Amigo’.
Aan Kees werd de vraag gesteld hoe hij aan boord van het zendschip geraakte. “Hoe kom je erop, je kunt ook vragen hoe kwam je er af”, was het antwoord. Hij vertelde dat er in ‘Restaurant Amsterdam’ vaak tijd was voor een ‘praatje dit praatje dat’. Hij was ook bij Sylvain Tack op de Masnou geweest en in de radiostudio’s van onder andere Joop Verhoof en Bert Bennett.
Toen ze vertelden dat er iemand werd gezocht om op het zendschip te koken, besloot hij om het avontuur aan te gaan. Enkele jaren later was Kees Borrel ook betrokken bij Mi Amigo 272, vanaf de MS Magdalena. Hij zat aan boord tijdens de trip van het zendschip van Griekenland via Portugal naar de Belgische kust. Ze waren nog maar net de Griekse haven uit en toen de motor uitviel omdat de brandstoftanks vervuild waren en er geen toevoer meer was.
Voor de Griekse kust hebben ze alle vuurpijlen afgestoken die aan boord waren, omdat ze te ver uit de kust waren voor radiocontact. De MS Magdalena is toen door een sleepboot naar een Griekse haven gesleept. Tegen betaling van veel geld werden de technische problemen verholpen en kon de tocht naar de Lage Landen opnieuw ondernomen worden.
Toen er in het najaar van 1979 een einde aan Radio Mi Amigo 272 vanaf de MS Magdalena was gekomen, besloot Kees om opnieuw naar de MV Mi Amigo te gaan, waar vandaan Radio Caroline op dat moment uitzond. Ook Radio Paradijs kwam ter sprake, want in de zomer van 1981 zat hij aan boord van de Magda Maria, de thuisbasis van het kortstondige project uit 1981.
Er waren maar één enkele dag testuitzendingen geweest vanaf het schip dat voor de kust van Scheveningen voor anker lag, toen de Nederlandse overheid besloot om hard in te grijpen. Kees zat aan boord toen het zendschip op volle zee door de Nederlandse overheid geënterd werd en de Rijks Politie en Marechaussee met getrokken wapens het schip overvielen.
Volgens Kees was de overheid mogelijk bang ‘dat er een heel goed station zou ontstaan’. Daarmee kwam gelijk een definitief einde aan het Radio Paradijs-project, en ook een einde aan zijn zeezenderavonturen. (TvH)