RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 14 januari… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

We kunnen alleen maar uitzenden wat we hebben

Peter van Dam vertrok bij Radio Mi Amigo. Op vrijdagmiddag 14 januari was zijn laatste programma gepland. Zoals gewoonlijk werd dit twee weken op voorhand in Playa de Aro opgenomen. Maar het werd… nooit uitgezonden. Volgens Frank van der Mast, die het bandje vanaf het zendschip moest starten, stond er niets op. Dat valt te betwijfelen. 

Waarschijnlijk is er door de programmaleiding van Radio Mi Amigo de nodige censuur toegepast. Peter had voor zichzelf een kopie gemaakt die in de loop der jaren in de archieven van veel radiofans terecht is gekomen. Hij zei in dat programma onder andere: ”U weet het of u weet het niet, maar de laatste zeven maanden is van Dam programmaleider geweest, en ik zou een plaat willen draaien voor iedereen die mij tegengewerkt heeft. En geloof me luisteraars dat zijn er heel wat geweest”.

Vervolgens werd ‘Ik ben gelukkig zonder jou’, van Bonnie St. Claire gedraaid. Mi Amigo-baas Sylvain Tack bemoeide zich eigenlijk nooit met de inhoud van de programma’s maar hij had wel besloten om het door Peter ingeleverde bandje toch te beluisteren vooraleer het naar de Lage Landen verzonden zou worden voor transport naar het zendschip. Of hij heeft het bandje gewist of verwisseld voor een lege cassette.

Omdat de opname van Peter niet uitgezonden kon worden nam Frank van der Mast het programma live vanaf de MV Mi Amigo over. “Ja dat is schrikken, van der Mast ineens weer op de radio. Maar met een goede reden, het programma van Peter van Dam is wel aangekomen hier aan boord, maar er stond helemaal niks op. Wat dat is met die bandjes de laatste tijd, ik weet het niet”.

“En dat is extra vervelend want het was het laatste doordeweekse programma van Peter van Dam. Dus ik kan me zo voorstellen hoe u zich momenteel voelt in België. Maar wij kunnen er ook niks aan doen hier aan boord, we kunnen alleen maar uitzenden wat we hebben, tenslotte. We staan machteloos tegen dit soort zaken luisteraars”. Aldus Frank aan het begin van het uur.

Verder liet Frank weten dat een half uur eerder er vlakbij het zendschip een helikopter op een hoogte van ruim dertig meter over het water vloog. “We hebben nog gezwaaid, maar er werd niet terug gezwaaid. Een helikopter uit België was het, dan weet u waar uw belastingcenten naar toe gaan!”

Aan het eind van zijn programma bedankte Frank Peter van Dam, en noemde hem een fijne collega en een goede programmaleider. Hij zei ook veel van hem geleerd te hebben. Daarna werd namens de hele bemanning aan boord van de MV Mi Amigo ‘Peace’ van Peter. De plaat waar van Dam vaak zijn programma’s mee afsloot. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx