RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 13 juni… 1979 (studiotape)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Warme patat zonder frietsaus, tartaar en appelmoes’

“Welkom vrienden bij het derde aflevering van het Bunkergebeuren met Jos Verheij’. Zo begon Jos Verheij op woensdag 13 juni 1979 zijn programma bij Radio Delmare op de 192 meter. De zeezender was sinds begin juni terug in de lucht vanaf het nieuwe zendschip de MV Martina. Eerst waren er testuitzendingen geweest, gevolgd op zondag 10 juni door de officiële opening. De presentator zat niet aan boord, maar werkte vanaf land. In het programma is het horen dat hij zich te goed deed aan warme patat zonder frietsaus, maar met tartaar en appelmoes.

Delmare claimde volledig legaal te zijn. Er werden programma’s opgenomen in Den Haag voor het officiële Radio Delmare Italië in het plaatsje Monte Marcello, dat er op zeer laag vermogen uitzond. Dat via omwegen de programmabanden op het voor de kust van Zeeland liggende schip terecht kwamen, daar konden de medewerkers in Den Haag – zogenaamd – helemaal niks aan doen. Terwijl die programma’s natuurlijk primair voor het zendschip werden opgenomen.

Luisteraars konden zich ook aanmelden bij de ‘Delmare Fanclan’, zo bleek uit een spot. Daarvoor diende je een telefoonnummer in Den Haag te bellen. Ook ex Mi Amigo dj Ferry Eden kwam voorbij met een spotje waarin het Free Radio Magazine werd aangeprezen. Hij heeft overigens nooit programma’s voor Delmare gemaakt. Ook werd er reclame gemaakt voor kunstgebittenfabrikant Epivan, een belangrijke sponsor van Delmare. Het tweede zendschip, de Scheveningen 54, dat nooit heeft uitgezonden en begin 1979 in beslag werd genomen, had de organisatie ook al omgedoopt tot MV Epivan. 

‘Het Bunkergebeuren’ van Jos Verheij is een studiotape. Een opname die nooit is uitgezonden, en nu voor het eerst te beluisteren is. Opmerkelijk is dat Jos aan het begin van het programma als datum woensdag 13 juni noemt, maar later in zijn programma opmerkte: “Uitzendend in de middengolf met een testprogramma”. Daaruit kunnen we opmaken dat deze tape niet voor Italië werd gemaakt. Na de opening van het station op zondag 10 juni 1979 waren de testuitzendingen immers al voorbij. Misschien dat dit de reden is dat het programma nooit de ether heeft gehaald, maar dat kan net zo goed een andere oorzaak hebben. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 12 juni… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 11 juni… 1972 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 10 juni… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 9 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx