RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 11 september… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Collega’s in moeilijkheden, storm, beschadigde cassette en een jarige broer 

Maandag 11 september 1978 was een belangrijke datum in de historie van de zeezenders. In een vliegende storm sloeg het zendschip de Aegir van Radio Delmare, geankerd voor de Zeeuwse kust, op drift. Na diverse SOS-berichten van de bemanning kon de Nederlandse overheid het schip, dat de territoriale wateren was binnen gedreven, binnenslepen. Meteen was er een einde gekomen aan een kortstondig zeezenderavontuur. 

Een ander zendschip dat al meer dan vier jaar voor de Engelse kust lag was de MV Mi Amigo, de thuisbasis van Radio Mi Amigo. Op diezelfde 11 september 1978 waren ze gewoon in de lucht, wel kon de ‘Persoonlijke Top 10’ van Ton Schipper niet worden uitgezonden. Volgens Ferry Eden, die het uur live over had genomen, was het opnamebandje ‘beschadigd’. 

Dat kon van alles beteken, óf het bandje was echt stuk, of door de storm die Radio Delmare fataal was geworden, had de bevoorradingsboot niet tijdig kunnen uitvaren. En dat soort ‘interne informatie’ kon beter niet in detail over de zender prijsgegeven worden, want het was zaak om justitie niet wijzer te maken dan ze al waren. 

Ferry maakte in zijn programma ook melding van de problemen bij Delmare en sprak daarbij de wens uit dat het goed ging met iedereen aan boord. Door de storm ging de Mi Amigo-zender ook ‘uit en aan’. In het weggevallen uur besloot Ferry om zijn eigen ‘Persoonlijke Top 10’ te draaien die hij opdroeg aan zijn jarige broer Henk. Na de ‘Persoonlijke Top 10’ moest hij nog een uur blijven zitten om zijn gewone programma ‘Stuurboord deel 1’ te presenteren. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx