RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 10 mei… 1991 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Nederlandse Top 40: Jaargang 27 – Nummer 19 

Op vrijdagmiddag werden er in de zendtijd van de Veronica Omroep Organisatie via Radio 3 de veertig populairste platen van dat moment gedraaid tijdens ‘De Nederlandse Top 40’. De hitlijst was in 1965 ooit begonnen als de ‘Veronica Top 40’, bij de gelijknamige zeezender. Na de gedwongen close down op 31 augustus 1974, was de uitzendingen doorgegaan als ‘De Nederlandse Top 40’.

Omdat Veronica als legale omroep eerst geen zendtijd had werd het programma een tijdje uitgezonden via de Tros en Radio Mi Amigo. Toen de V.O.O. één uurtje kreeg via Hilversum 3, op vrijdagavond tussen 18:00 en 19:00 uur,  werden vanaf eind jaren ’70 de grootste verschuivingen uit de ‘Tipparade’ en ‘Top 40’ in dat ene uur gepropt.

Inmiddels was het 1991 en werd al geruime tijd Nederland’s oudste hitlijst volledig uitgezonden op Radio 3. Sinds het vertrek van Lex Harding in 1989 was Erik de Zwart (foto bovenaan) de vaste presentator geworden. Aan het begin van de aflevering op 10 mei 1991 bedankte hij zijn collega Bart van Leeuwen die de voorgaande twee weken de Top 40-uitzending voor zijn rekening had genomen omdat Erik op vakantie was. 

Behalve de veertig populairste platen van dat moment was er ook de rubriek ‘De plaat en z’n verhaal’, ‘Het Popjournaal’, het spel met de ‘Roepie Roepie Vogel’ en ‘Het Weekendweerbericht’. In de Top 40, jaargang 27, nummer 19, staan vijf nieuwe binnenkomers. (TvH)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx