RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het is vandaag 10 juni… 1977 (audio)

12,5 jaar Top 40 via Hilversum 3 en de start van Radio Delmare (poging 3)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het is maar één keer in een jaar Pinksterweekend. Een extra dagje vrijaf betekent een dagje meer om het verleden af te stoffen. Daarom is er vandaag een dubbele aflevering van deze ‘Dag op Dag Audio’ rubriek. We beginnen in Hilversum in het gezegende jaar 1977 en we pauzeren ook bijna twee volle uren aan boord van de Martina, het zendschip van Radio Delmare in 1979.

Leo van der Goot over 12,5 jaar Top 40 (deel 2) bij Hilversum 3

In juni 1977 staat de Veronica Omroep Organisatie in haar wekelijkse uur zendtijd op de vrijdagavond via Hilversum 3 stil bij het feit dat de Top 40 precies 12,5 jaar bestaat. De hele maand juni werd hier aandacht aan besteed. 42 jaar later doen wij dat heel getrouw over. Vorige week voor het eerst. Op 10 juni draaide Leo van der Goot nummer 1 hits uit de afgelopen jaren van deze populaire hitlijst. (Foto bovenaan: In de studio van RNI)

Het is 10 juni 1979. Peter van der Holst met het openingsprogramma bij Radio Delmare

In 1978 konden radioluisteraars in de Lage Landen plotseling kennis maken met een nieuwe zeezender. Radio Delmare begon aan een waanzinnig avontuur vanaf de Aegir, geankerd voor de Zeeuwse kust. Maar niet voor lang. In een vliegende storm sloeg het zendschip op 11 september 1978 van zijn anker. Er werd een SOS uitgezonden door de bemanning en het verhaal eindigde in de haven van Maassluis.

Peter van der Holst en Leendert Vingerling (fotocredits)

Begin 1979 liet Delmare weer van zich horen, althans via de media. Er was een nieuw schip, de Scheveningen 54. Nog vooraleer ermee uitgezonden kon worden merkten de autoriteiten op dat men net binnen de Nederlandse territoriale wateren lag. Meteen daarop werd de tweede Delmare-boot binnengesleept en was ook dit avontuur ten einde.

Maar driemaal is scheepsrecht. In juni 1979 lukte het Gerard van Dam en zijn mannen om de MS Martina voor de kust van Zeeland te verankeren. En daarmee was een tweede zeezender voor de Lage Landen een feit geworden Opnieuw werd de 192 meter gekozen als golflengte en na een paar dagen testuitzendingen was op zondag 10 juni het openingsprogramma met Peter van der Holst te horen. Daarin staat een artikel over Radio Delmare uit de Haagse Courant centraal waarin niemand en niets wordt ontzien.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
pirato
pirato
18 december 2020 - 20:06 20:06

radio delmare was knotsgek, maar het had zn charme. compleet met vechtpartijen en jonge mensen met liefde voor radio. zeg nou eerlijk het luisteren naar A.M. radio blijft toch heerlijk. de goede oude tijd inderdaad….

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
19 december 2020 - 20:41 20:41
Antwoord aan  pirato

Als mensen “free radio” gemaakt hebben was het wel bij Delmare, zonder geld en met zeer weinig technische middelen, waren zij wel de Robinhoods van de Noordzee…..

pirato
pirato
21 december 2020 - 07:29 07:29
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

klopt idd. daarom had delmare ook de symphatie van velen. heb zelf ooit een drive-in show van dichtbij mee gemaakt met johan rood en rene de leeuw. ook dat liep heerlijk uit de klauwen. kijk wel elke week uit naar het hitparade blaadje van delmare, slechts 4 paginas maar plakte ze wel allemaal aan de wand. mooie tijden. en ondanks alles leuke radio. echte piraten, zoals het doorprikken van de tour fragmenten van de nos op de zender. heerlijk toch

Eric
Eric
7 juni 2020 - 11:45 11:45

Jammer dat er zo’n jacht gemaakt werd op die mensen.

Revenge
Revenge
7 juni 2020 - 09:08 09:08

Helaas duurde het iets meer dan een maandje , maar wel hele leuke radio in juni 1979

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx