RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het is vandaag 10 december… 1976 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Mi Amigo gaat vele meters lager zitten

Het was in de voorbije week bijna ieder uur, door middel van spotjes aangekondigd, dat Radio Mi Amigo ging verhuizen van 259 naar 192 meter. En ook in de kranten werd er eind 1976 over geschreven. Bepaalde dagbladen hadden het over ‘een nieuwe, loeier van een zender, met een vermogen van maar liefst 50 kilowatt! Tot deze stap werd besloten omdat na vijf uur ’s middags Radio Boedapest Mi Amigo vrijwel van hun golflengte af wist te blazen, wat allerlei enge verschijnselen veroorzaakte’. 

Vanaf zaterdag 11 december 1976 zou Radio Mi Amigo te beluisteren zijn op de oude Radio Veronica golflengte van 192 meter. De keuze was op z’n minst ‘opmerkelijk’ te noemen. Want waarom was Radio Veronica destijds verhuisd van de 192 naar de 538 meter? Juist, omdat men op de één – negen – twee last had van een Zwitserse zender. Daar zou Radio Mi Amigo na haar verhuizing ook achter gaan komen en in de zomer van 1977 opnieuw de golflengte wijzigen. 

Het laatste programma op de twee – vijf – negen werd uitgezonden op vrijdagochtend 10 december 1976 tussen elf en twaalf uur. Het kwam vanuit Playa de Aro en werd vol gepraat door Peter van Dam en Stan Haag. Gedurende de uitzending werden herinneringen aan de bijna-oude golflengte opgehaald. Zo had de zeezender Radio Veronica in april 1973 ook uitgezonden op 259 meter vanaf de MV Mi Amigo, toen hun eigen zendschip de Norderney, tijdens een zware storm op het strand van Scheveningen was geworpen. 

En ook was de 259 een tijdje de plek waarop Radio Atlantis was te ontvangen. Stan liet nog weten met een beetje weemoed afscheid te nemen van de 259 meter maar hij vond het ook wel leuk om weer ‘op zijn oude stekkie’ terecht te komen. Aan het eind van het programma nemen alle Mi Amigo-medewerkers kort afscheid van de luisteraars op de 259 meter met de belofte om over 24 uur terug te zijn op de 192 meter. (TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx