RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 10 december… 1976 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

“Luisteraars niet getreurd want dit is een afscheid voor het beste” 

Vrijdag 10 december 1976 staat in de radiologs beschreven als de laatste dag dat Radio Mi Amigo uitzond op de 259 meter, de 1187 KHz. Sinds de start van de zeezender op 1 januari 1974 was deze golflengte in gebruik geweest. Maar omdat vooral tijdens de wintermaanden het laat licht is en vroeg donker wordt, had dit zijn weerslag op de ontvangst. 

Daarom was er uitgekeken naar een nieuwe en betere golflengte en die was gevonden op de 192 meter, de 1562 kHz. Inderdaad, de oude golflengte van Radio Veronica. Veronica had in 1972 afscheid genomen van de 1-9-2 omdat ze last hadden van een Zwitserse zender, daarom was deze overstap van Radio Mi Amigo op zijn minst ‘opmerkelijk’ te noemen. 

In de ochtend van 10 december was het eerste en laatste live programma van die dag te horen; ‘Ook goeiemorgen’ met Frank van der Mast. Mi Amigo zou immers om twaalf uur die middag uit de lucht gaan zodat er aan de zenders gewerkt kon worden om op zaterdagmorgen om twaalf uur weer terug te zijn op 192 meter. 

In het laatste live programma met Frank stond Marc Jacobs beneden in de zenderkamer (foto bovenaan) en hij vertelde dat de grote 50 kW-zender omgebouwd ging worden. De kleinere 10 kW-zender die op dat moment door Radio Caroline werd gebruikt op 192 meter zou aangepast worden voor uitzendingen op de 259 meter. 

Marc vertelde ook nog dat er eerder testuitzendingen waren geweest op de 312 meter, maar dat de resultaten daarvan erg tegenvielen. Onduidelijk is of hiermee de 953 of de 962 kHz werd bedoeld. Begin 1977 kwam er namelijk een bericht dat Caroline ging verhuizen naar de 319 meter, de 953 kHz. Later werd natuurlijk de 962 kHz wel met succes in gebruik genomen. Achteraf jammer (met de kennis van nu) dat er vanaf de 259 meter niet meteen naar de 319 meter verhuisd werd, want iedere verhuizing kostte luisteraars. 

Het laatste deel van ‘Ook goeiemorgen’ presenteerden Frank en Marc samen. De finale plaat was heel toepasselijk ‘If you leave me now’, van Chicago. Bij het afscheid aan het eind van het programma bedankte Frank iedereen ‘voor de klandizie op 259 meter’, en hij wees erop dat Mi Amigo terugkwam op 192 meter. ‘Harder en beter dan ooit’. Dat laatste zou in de praktijk helaas tegenvallen. 

Daarna nam ook Marc Jacobs nog even afscheid. “Luisteraars niet getreurd want dit is een afscheid voor het beste”. Daarna was het tijd voor de reguliere bandprogramma’s uit Playa de Aro. Tussen elf en twaalf uur was er een speciale afscheidsshow vanaf band voorzien. (TvH)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx