RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het is vandaag 10 augustus… 1978 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Radio Caroline draait de klok een vol uur terug

Als de Nederlandstalige programma’s van Radio Mi Amigo er om om 19:00 uur op zitten dan is het de beurt aan Radio Caroline. Op de 319 meter gaan de uitzendingen verder in de Engelse taal en wordt er voornamelijk elpeemuziek gedraaid. De base line is ook niet voor niks ‘Europe’s first and only album station’. Het is 10 augustus 1978, Roger Mathews is net achter de microfoon gaan zitten en de klok een uur teruggezet omdat het in het UK een uur vroeger is dan op het vaste land van Europa. 

Geboren in Birmingham kreeg Roger Mathews de liefde voor radio te pakken tijdens zijn dienst bij de RAF. Hij kwam terecht op een militaire basis in de buurt van Ipswich, die een eigen station op de kabel had; Wattisham Forces Network (WFN). Na zij diensttijd kwam hij, in november 1976, bij Radio Caroline terecht in een dubbele functie: als technicus en als presentator.  

Samen met Stuart Russell vestigde hij een record door dertien weken en zes dagen onafgebroken aan boord van de MV Mi Amigo te verblijven (van 29 oktober 1977 tot 3 februari 1978). In oktober 1978, terwijl hij aan wal was, ging Caroline uit de lucht. Eén van de vele onderbrekingen die de zeezender kenmerkte in de jaren zeventig. Roger keerde terug naar het zendschip om de technische problemen op te lossen. 

In januari 1979 moest hij met vier collega’s, met een reddingsboot, ontzet worden omdat het zendschip leek te zinken. Uiteindelijk bleef de Mi Amigo drijven, maar zou het tot Pasen duren vooraleer men opnieuw in de lucht was. Tijdens die zomer werkte Roger ook voor de Caroline Roadshows in de Benelux. Zijn laatste programma presenteerde hij op 29 juni van datzelfde jaar om daarna voor Sunshine Radio in het Ierse Shropshire te gaan werken als Jack Daniels. 

In de jaren negentig werkte Roger in Oman voor de Royal Omani Airforce, tegelijk was hij te beluisteren op een station genaamd 3LO. Hij keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij een ingenieursbureau runde. Maar de radio kon hij niet missen en hij trok naar Forest FM, een gemeenschapszender in Dorset. Tegelijk maakte hij shows voor de online versie van Radio Caroline. 

Tegenwoordig verblijft Roger Mathews op Cyprus, maar hij blijft op regelmatig basis programma’s maken voor Forest FM, Caroline, Sunshine Radio en het webstation Quasar Radio. Hij is te volgen via zijn eigen website. (TB & TvH)

° Foto bovenaan: in de studio van Forest FM


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx