RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

The day after 

Op 1 september 1974 was het stil(ler) geworden op de radio. Eén dag eerder hadden Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal afscheid genomen van hun luisteraars. Ook Radio Atlantis was niet langer te horen. Eén klein lichtpuntje in dit verhaal kwam vanaf de MV Mi Amigo, de thuisbasis van Radio Caroline en Radio Mi Amigo. 

Het zendschip was een dag eerder de Noordzee overgestoken en lag nu voor de Engelse kust in de monding van de Theems. In de nacht van 31 augustus op 1 september had de geschiedenis zich herhaald, en was Radio Caroline blijven uitzenden, net zoals na 14 augustus 1967, toen in het Verenigd Koninkrijk een anti zeezenderwet van kracht werd.

Bij Radio Mi Amigo waren er op die eerste september herhalingen van eerder uitgezonden programma’s te horen. De reden? Een tender die op zaterdagavond vanuit Scheveningen naar de MV Mi Amigo was vertrokken kwam daar pas na middernacht aan. Omdat toen de nieuwe ‘anti piratenwet’ al van kracht was durfde de schipper niet langszij te gaan om spullen af te leveren. Hij besloot om meteen terug te varen naar Nederland, zonder het zendschip te bevoorraden. 

In de avond van 1 september was er iets opmerkelijks te horen bij Radio Caroline. Tony Allen (foto bovenaan) vertelde dat er een bootje langszij de MV Mi Amigo lag met de naam ‘Moonbraker’. De vijf of zes opvarenden waren de weg kwijt en hadden hulp nodig van de kustwacht. Via de zender werd die geïnformeerd, er werd ook gevraagd om Caroline-baas Ronan O’Rahilly te bellen. Was ‘The Moonbraker’ dan misschien toch een tender in moeilijkheden? 

De oproepen om hulp voor de opvarenden van het bootje herhaalden zich enkele malen. We gaan terug naar zondagavond 1 september 1974. (TvH)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx