RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 1 juli 1979… (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Net op tijd terug voor ‘de groet aan de vlag’

Het kon niet op in 1979. Nadat Mi Amigo en Caroline door problemen met de generator op 20 oktober 1978 noodgedwongen waren gestopt, trad een radiostilte in vanaf de Noordzee. Maar één jaar later zou die ruimschoots gecompenseerd worden. 

Op 15 april ging Radio Caroline van start vanaf de MV Mi Amigo met programma´s in het Nederland en in het Engels. Voor de kust van de Nederlandse provincie Zeeland was in juni de Martina van Radio Delmare voor anker gegaan om per 10 juni op de 192 meter uit te gaan zenden. En omdat er altijd nog wel eentje bij kon, kwam daar vanaf 1 juli 1979 nog een derde zeezender bij.

Radio Mi Amigo was er weer. Deze keer niet vanaf de MV Mi Amigo, maar wel vanaf een gloednieuw zendschip. De MS Magdalena was voor anker gegaan voor de Belgische kust en zond uit op de 272 meter. Uiteraard werd onmiddellijk in de richting van de vorige grote baas – Sylvain Tack – gekeken, maar die ontkende iedere betrokkenheid. Ook de naam van voormalig Radio Atlantis-eigenaar Adriaan van Landschoot werd her en daar genoemd. Maar niemand wist hoe de vork precies in de steel zat. 

De officiële uitzendingen van het nieuwe Radio Mi Amigo begonnen op zondag 1 juli om 12:00 uur met een oude bekende. Ton Schipper, de man die van december 1977 tot oktober 1978 vanuit Playa de Aro programma´s had opgenomen als ‘Keukenpret’ en de ‘Jukebox’, was tijdens de opening van het station te horen met een vooraf opgenomen programma. 

Al had de modale luisteraar dat niet in de gaten want het klonk alsof Ton live op de MV Magdalena zat. De werkelijkheid was anders. Ton vervulde op dat moment in België zijn legerdienst en had zich door Patrick Valain laten overhalen om op een avond in juni het openingsprogramma vooraf op te nemen. 

Om zich een beeld te vormen hoe de nieuwe muziekboot eruitzag had hij enkel een paar foto´s gekregen. De opnames verliepen niet voorspoedig en diep in de nacht, reeds bij het ochtendkrieken, stond de openingsshow op band en kon Ton meteen vertrekken naar de legerkazerne. Hij was er net op tijd terug voor ‘de groet aan de vlag’. 

Na Ton, ging het nieuwe Mi Amigo vrolijk door. U kan het ruim vijf uur lang opnieuw beleven tijdens o.a. Methamorphose, Allroundhits, Soulparty, Club 33 en Kees Borrel. (TvH)

Heynen


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Anne Verelst
Anne Verelst
4 juli 2019 - 07:47 07:47

Goede muziek.

Revenge85
Revenge85
4 juli 2019 - 19:38 19:38
Antwoord aan  Anne Verelst

Ja , onbegrijpelijk dat de organisatie achter 272 zo amateuristisch te werk is gegaan , met meer beleid en visie had het couveuse kindje een gezonde baby kunnen worden

Pascal VDM
Pascal VDM
1 juli 2019 - 14:05 14:05

40 jaar geleden reeds, alsof het gisteren was.. Had hen al ontdekt via hun testuitzendingen daags ervoor. De cassetterecorder stond klaar voor opname op 1 juli. Spijtig duurde dit avontuur niet te lang. Ik vond het wel een mooi en goedgevuld programma schema maar vraag me nog altijd af of er een dag of periode is geweest waar het volledig werd uitgevoerd. ik herinner mij dat “het momenteel onmogelijk is” 24 u in de lucht te zijn en ik dacht rond 21u dat het af en toe stil werd op de 272 meter. Toch heeft het me veel plezier bezorgd in de zomer van 1979.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx