RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Het is vandaag 1 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Met de terugkomst van Radio Mi Amigo de Benelux radio herboren’

Het kon niet op in 1979. Nadat Mi Amigo en Caroline door generatorproblemen op 20 oktober 1978 waren gestopt, werd het stil vanaf de Noordzee. Maar die stilte leek in 1979 ruimschoots gecompenseerd te gaan worden. Op 15 april ging Radio Caroline van start vanaf de MV Mi Amigo met programma’s in het Nederland en in het Engels. Voor de kust van Zeeland was in juni de Martina van Radio Delmare voor anker gegaan om vanaf 10 juni op de 192 meter uit te zenden.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was kwam daar vanaf 1 juli 1979 een derde zeezender bij. Radio Mi Amigo, dit keer niet vanaf de MV Mi Amigo, maar vanaf een gloednieuw zendschip de MS Magdalena, dat voor de Belgische kust voor anker was gegaan en uitzond op de 272 meter. Meteen waren er geruchten dat Sylvain Tack achter het nieuwe project zou zitten. Hijzelf ontkende alles. Ook de naam van voormalig Radio Atlantis-baas Adriaan van Landschoot werd hier en daar genoemd. Maar voorlopig wist niemand hoe het precies zat.

De uitzendingen van het nieuwe Radio Mi Amigo begonnen op zondag 1 juli om 12:00 uur, met een oude bekende. Ton Schipper, de man die van december 1977 tot oktober 1978 vanuit Playa de Aro programma’s had opgenomen als ‘Keukenpret’ en de ‘Jukebox’, was tijdens de opening van het station live vanaf het nieuwe zendschip te horen. Of toch niet? Voor de oppervlakkige luisteraar klonk het alsof Ton inderdaad live op de MV Magdalena zat.

De werkelijkheid was anders. Ton vervulde op dat moment in België zijn legerdienst en was door Patrick Valain overgehaald om op een avond in juni het openingsprogramma op te nemen. Om zich een beeld te vormen hoe de nieuwe muziekboot eruitzag had hij enkel een paar foto’s van het schip gekregen. De opnames verliepen niet goed, maar in de ochtend stond de show op band en spoedde Ton zich naar de legerkazerne om net op tijd terug te zijn voor ‘de groet aan de vlag’. 

Na het openingsuur met Ton Schipper daagden geen ‘bekende stemmen’ van het oude Radio Mi Amigo meer op. Een groot deel van het oude dj-team zat immers aan boord van de MV Mi Amigo van Radio Caroline. Wim de Groot was een nieuwkomer, hij presenteerde het programma ‘Metamorfose’. Dat deed hij na de op voorhand opgenomen nieuwsuitzending waarin werd verteld dat ‘met de terugkomst van Radio Mi Amigo de Benelux radio herboren was’.  Wim draaide aan het begin van zijn programma een plaat ‘voor de collega’s aan de andere kant’, waarmee de bemanning van de MV Mi Amigo bedoeld werd. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx