RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 1 januari… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Nieuw jaar, nieuwe hoop, oude gewoontes (om af te leren)

“Ik hoop dat het voor ons, voor u, en voor iedereen een heel goed jaar mag worden”. Na een jaarwisseling moet je soms even wennen aan ‘het nieuwe jaartal’, en een verspreking is daarom zo gemaakt. Zo verging het ook Peter van Dam bij Radio Mi Amigo, nu precies 45 jaar geleden. Terwijl de zeezender net aan het jaar 1976 was begonnen, had Peter het nog steeds over 1975.

En dat is heel logisch en goed te verklaren want de programma’s werden immers twee weken op voorhand in Playa de Aro opgenomen. Zo werd de uitzending die bestemd was voor de vroege ochtend van 1 januari 1976 al opgenomen op 18 december 1975. Volgens van Dam ging “goede intentie voor het nieuwe jaar vaak snel verloren”.

Van dit programma is slechts een kwartier in ons bezit, en daarom pikken we daarna de draad weer op om 08:50 uur. Tien minuten later was er Bert Bennett die tot aan de nieuwjaarstoespraak van Ds. Toornvliet de platen drie om drie draaide. Ook een commercial voor Euroshop in Rumbeke kwam voorbij.

Maar voor de duidelijkheid, dit bedrijf adverteerde niet op Radio Mi Amigo, het betrof ‘informatie die speciaal voor u werd gelezen in de Weekbode’. Derhalve kon Euroshop er ook niets aan doen dat de zeezender ‘zomaar’ spotjes voor hen draaide. Natuurlijk waren ze daarvan op de hoogte en de advertentie in de Weekbode was niets meer dan een dekmantel.

Na Bert werd de band van de Radiogemeente van Ds Toornvliet (foto bovenaan) uit Bloemendaal gestart. De dominee was er steeds op zondagmorgen maar ook op bijzondere dagen. Het thema waar Toornvliet op de eerste dag van 1976 over sprak was ‘Als je je niet zeker voelt, laat je rijden’. De dominee vertelde ook hoe hij vroeger als jongetje in botsautootjes heeft gezeten, om aan te duiden dat ‘de kracht van boven kwam’.

En na hem was het tijd voor een kopje koffie samen met Michelle. “Ik hoop dat het voor ons, voor u, en voor iedereen een heel goed jaar mag worden”, aldus de vrouw van Stan Haag vanuit Playa de Aro. Zo klonk het 45 jaar geleden allemaal op de 259 meter van Radio Mi Amigo, dat op die dag precies twee jaar bestond. (TvH)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx